Partnerska terapija pomaže u stvaranju boljih odnosa

Svi aspekti života vremenom su subjekti uspona i padova, bilo da se radi o karijeri, ljubavi, zdravlju ili čemu drugome. Kako aspekti našeg vlastitog života fluktuiraju, nekad uzlazno, a nekad na silaznoj putanji, isti se trend također može odraziti i na međuljudske odnose.

I dok je neke nesuglasice jednostavno riješiti, druge pak zahtijevaju mnogo strpljenja, truda i rada na odnosu, koje često nemamo jednom kada se u cijelu priču upletu emocije. Ponekad je rješenje problema skriveno u rjeđem i kraćem druženju, što može biti odlično rješenje radi li se o poznanstvu. No, ako ste u odnos unijeli mnogo truda, vremena (a često i emocija) prekid odnosa može se činiti kao veoma loše rješenje.

Partneri u svakom smislu riječi

Ipak, nastavak i kvalitetna izgradnja odnosa u kojima postoje teško rješivi problemi može se činiti nemoguć. Ignoriranje problema pak može dovesti do dodatnog nakupljanja negativnih osjećaja prema drugoj strani, koji mogu dodatno utjecati na narušavanje odnosa čime se cijeli proces pretvara u začarani krug. Velika količina emocija i mogućnost za povrjeđvanjem druge strane čine komunikaciju u ovim uvjetima veoma teškom.

Partnerska terapija jedno je od rješenja koja se nude u ovakvim situacijama. Iako prvotno osmišljena za bračne partnere, partnerska terapija također je primjenjiva i na druge partnerske odnose, kao na primjer poslovne partnere i suradnike ili pak bivše partnere u procesu razvoda braka. Partnerska terapija omogućuje detekciju i razrješavanje problema uz pomoć kvalificiranih terapeuta koji pomažu u ostvarenju komunikacije između dvije strane.

Kvalitetniji partnerski odnosi

Jedan od nuspojava svađe, koja je čest indikator problema u odnosu, prekidanje je konstruktivne komunikacije koja bi vodila prema razrješenju. Čest uzrok problema u partnerskim odnosima utemeljen je na nerazumijevanju između dvije strane i nedostižnim ili prevelikim očekivanjima. Partnerska terapija ima fokus da omogući objema stranama razumijevanje partnera. U tome terapeut igra važnu ulogu prevoditelja i neutralnog sugovornika koji omogućuje prenošenje poruka među partnerima bez prekida i uplitanja emocija.

Takvim pristupom jača se obostrano razumijevanje partnera, čime se također jača i njihova veza. Uspostavljanjem komunikacije među partnerima omogućuje se razrješavanje mnogih strepnji i odgovornosti, ali i definiranje odnosa i obaveza partnera za budućnost na neutralnom terenu i u prisustvu educirane i neutralne treće strane.

Psihoanaliza je istovremeno i teorija o ljudskom umu i terapijska praksa. Utemeljio ju je Sigmund Freud između 1885. i 1939. a nastavljaju ju razvijati psihoanalitičari iz svih krajeva svijeta.  Čitajte više …

Računanje ovulacije. Najbolje vreme da pokušate da ostanete u drugom stanju jeste u periodu plodnih dana. Ovo je period koji traje oko 6 dana dana, odnosno od 3-4 dana pre ovulacije do dana nakon ovulacije. Čitajte više …

Individualna psihoterapija i kao pomoć partnerima u vezi. Terapeut je taj, koji im na neki način osvjetljava putove kojima bi mogli krenuti i zajedno sa njima traži najsmislenije rješenje. Čitajte više …

Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404