Psihoanaliza kao pomoć ka kvalitetnijem životu

Mentalno zdravlje danas je jedna od gorućih tema kada se govori o brizi za zdravlje. Broj samoubojstava i česte psihičke bolesti poput depresije i anksioznosti u stalnom su porastu, za što se često krivi velika količina stresa, brz način života i nedostatak odmora i opuštanja s kojima se moramo nositi još od malih nogu. 

Osjećate li kako nešto nije u redu, a niste sigurni o čemu se radi, posjet psihoterapeutu trebao bi vam pomoći da utvrdite o čemu se radi. Psihoanaliza jedan je od prvih koraka prema boljem mentalnom zdravlju.

Začetci psihoanalize

Naziv psihoanaliza veže se uz set teorija i terapeutskih tehnika koje se vežu uz istraživanje podsvijesti. Začetke psihoanalize postavio je slavni austrijski neurolog Sigmund Freud, još krajem 19. stoljeća, temeljeći je na rezultatima vlastitih istraživanja, kao i na radu drugih istaknutih psihologa tog vremena, poput Josefa Breuera

Iako je znanstvena utemeljenost psihoanalize i dalje osporavana, ona je kroz povijest pa sve do danas ostavila jak trag u psihologiji, pogotovo u domeni terapije.

Ciljevi psihoanalize

Cilj psihoanalize je pronaći razloge zbog kojih se osoba ponaša ili osjeća na određeni način – smatra se da jednom kada osoba shvati srž problema na njemu može početi raditi. Psihoanaliza bi u pravilu trebala pomoći osobi da dobije uvid u uzroke problema na intelektualnoj i emocionalnoj razini. Takav uvid u uzročnike trebao bi pomoći ojačati kontrolu nad područjima ličnosti koji stvaraju problem te bi se osoba trebala osjećati bolje i ponašati primjerenije kao rezultat psihoanalitičkog pristupa terapiji. 

Prema postavkama psihoanalize, korijen mnogih problema može se pronaći upravo u dvije razine svijesti: 

  • nesvjesnoj
  • podsvjesnoj

Budite strpljivi s terapijama

Odlučite li se na terapiju psihoanalizom, morate biti svjesni kako ćete morati utrošiti truda i vremena prije no što uvidite bilo kakve opipljive rezultate. Ponekad je veoma teško detektirati izvor problema, a često se radi o više različitih domena iz kojih problem vuče korijene.

Psihoanalizom se svaki od tih korijena aktualizira i procesuira, pa je ponekad potrebno uložiti mnogo vremena za promjene. Ipak, upravo jak trag kojeg je psihoanaliza ostavila na psihologiju općenito svjedoči o tome kako je ovaj pristup terapiji itekako vrijedan truda i vremena.

Loading Facebook Comments ...