Računanje ovulacije može vam pomoći u pripremi za trudnoću

Planirate li trudnoću, sigurno znate važnost pravilnog određivanja plodnih dana. U to vrijeme ciklusa, šanse da zatrudnite mnogo su veće, što vam uvelike može pomoći u tome da ostanete trudni ili pak izbjegnete neželjenu trudnoću.

Bez obzira što vam je cilj, trudnoća ili izbjegavanje trudnoće, to je ono na što trebate obratiti puno pažnje. Stoga u nastavku pročitajte one najbitnije stvari vezane uz ovo problematiku.

Važnost menstrualnog ciklusa

Prije no što krenete u računanje ovulacije, važno je da se upoznate sa svojim menstrualnim ciklusom, za što je važno voditi menstrualni kalendar. Ciklus traje od prvog dana mjesečnice do zadnjeg dana prije iduće mjesečnice i u prosjeku traje od 28 do 32 dana, iako može trajati i nešto duže ili kraće. 

Ovulacija je pak dio menstrualnog ciklusa koji se pojavljuje u prosjeku 14 dana od početka ciklusa i označava vrijeme kada se otpušta zrela jajna stanica. Za to vrijeme šanse za trudnoćom su povećane, te se nekoliko dana prije i nakon ovulacije nazivaju plodni dani.

Klasično računanje ovulacije

Za klasično računanje ovulacije potreban vam je samo menstrualni kalendar u kojemu ćete označiti svaku mjesečnicu. Kako se ovulacija u pravilu događa oko dva tjedna nakon početka mjesečnice, brojenjem dana od početka mjesečnice možete odrediti okvirno vrijeme ovulacije. 

Ipak, u računanje ovulacije morate uračunati i trajanje vašeg ciklusa – imate li duži ili kraći ciklus, četrnaest dana moglo bi biti previše ili premalo, stoga je potrebno koristiti barem još jednu metodu. Uz to, imate li nepravilne cikluse, izračun na ovaj način mogao bi se pokazati kao još manje pouzdanom metodom.

Dodatne metode za računanje plodnih dana

Kod ovulacije, u tijelu se dešavaju razne promjene koje vam mogu pomoći odrediti kada vam se bliži ovulacija. Neke od dodatnih metoda za računanje ovulacije su:

Mjerenje bazalne temperature

Zbog dodatnog lučenja progesterona kod ovulacije diže se bazalna temperatura tijela (temperatura nakon minimalno 6 sati sna), a kako biste mogli primijetiti povećanje važno je da znate i svoju bazalnu temperaturu u ostatku ciklusa. 

Billingsova metoda računanja 

Pomaže u računanju ovulacije prepoznavanjem karakteristične sluzi u rodnici, koja se pojavljuje samo za vrijeme ovulacije. Ta sluz veoma je rastezljiva, rijetka i prozirna, a pojavljuje se netom prije i za vrijeme ovulacije. 

Na kraju, mogu vam pomoći i ovulacijski testovi te ovulacijski mikroskop s kojim možete pobliže promotriti promjene u sluzi tijekom ciklusa.

Loading Facebook Comments ...