SSL certifikat je odličan sigurnosni mehanizam

Web stranice, posebno one putem kojih korisnici šalju prema poslužitelju osjetljive podatke, često su na meti hakera. Pod osjetljivim podacima se misli na osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i slično. Hakerima su takvi podaci iznimno zanimljivi jer ih mogu iskoristiti u razne kriminalne svrhe. Takve stranice su često razne web trgovine jer se kod njih podrazumijeva da se prilikom kupnje moraju slati takvi podaci.

Zato vi kao vlasnik takvih web trgovina svojim kupcima morate osigurati višu razinu sigurnosti, a jedan od načina je instaliranje SSL certifikata na web stranicu. Iako niti on ne jamči potpunu sigurnost, posjetitelji će ipak biti mirniji znajući da ste nešto poduzeli po pitanju sigurnosti.

Kako funkcionira SSL certifikat

SSL certifikat na nekoj web stranici zapravo radi na principu sigurnosnog kanala, odnosno on šifrira komunikaciju između vas i poslužitelja. To radi tako da stvara dvije vrste ključeva koji služe za dešifriranje komunikacije:

  • Javni ključ
  • Privatni ključ
Za višu razinu sigurnosti morate instalirati SSL certifikata na web stranicu.
Kako biste svojim kupcima osigurali višu razinu sigurnosti, morate instalirati SSL certifikata na web stranicu.

Kako bi se komunikacija mogla nesmetano obavljati, oba ključa moraju biti ispravna. A upravo u tome leži moć SSL certifikata na internetu. Čak i ako haker presretne tu komunikaciju, dobit će je šifriranu i bez oba ključa neće je moći dešifrirati.

Provjerite sigurnost web stranice

Mnogi se pitaju može li se kako provjeriti sigurnost neke web stranice, odnosno je li ona osigurana na neki način. Tako se lako može prepoznati ima li neka web stranica instaliran SSL certifikat. Taj podatak je relativno lako pronaći i dovoljno je obratiti pažnju u vašem web pregledniku na dvije stvari:

  • Ikona lokota pokraj naziva web stranice
  • Protokol prije naziva započinje s https

Ako kliknete na tu ikonu lokota, dobit ćete i dodatne informacije o određenom SSL certifikatu koji je instaliran na web stranici čime ćete također dobiti određenu dozu sigurnosti.

Ugovorite razne web usluge

SSL certifikat danas možete ugovoriti putem brojnih tvrtki koje nude razne web usluge. Primjerice, vrlo vjerojatno će vam trebati i još dvije usluge, a to su registracija domene i web hosting. Prva će vam omogućiti da povežete web stranice s nekim nazivom i ekstenzijom domene, a druga da ih smjestite na neki poslužitelj.

Kako radi SSL certifikat?

Kada uz sve to ugovorite i SSL certifikat, spremni ste svijetu pokazati svoje web stranice putem kojih će posjetitelji moći bez problema slati sve važne podatke, bez straha od toga da će dospijeti u krive ruke.

Loading Facebook Comments ...