Rezervni dijelovi za automobile – prednosti i mane?

Opreza nikada dovoljno – ova je izjava 100% točna što se tiče osobnog automobila i sigurnosti koje vam on pruža. Dodatni oprez je posebno bitan što se tiče rezervnih auto dijelova, jer ispravan rezervni dio je ono što će vam olakšati vožnju, pružiti udobnost i sačuvati zdravlje.

Svakodnevna vožnja i mnogi prijeđeni kilometri svakako će “istrošiti auto” i nakon nekog vremena morat ćete uložiti novac u auto, a od pomoći mogli bi vam biti rezervni dijelovi za automobile.

Kvalitetni rezervni dijelovi za automobile = manje kvarova na automobilu

Kada se dogodi kvar na autu radi neispravnosti ili nedostatka nekog dijela, velika je vjerojatnost da ćete morati promijeniti neki dio automobila, a znatno niža cijena koju rezervni dijelovi za automobile nude varirat će ovisno o težini kvara, važnosti rezervnog dijela i proizvođaču.

Rezervni dijelovi za automobile

Najjeftiniji rezervni dijelovi nekada se pokažu najskupljima

Najskuplje komponente većine auta su njegovi mehanički dijelovi kao što je motor. Cijena takve vrste rezervnog dijela najčešće je vrlo visoka.

S obzirom na to da se noviji auti sve više oslanjaju na elektroniku, i ti su elektronički rezervni dijelovi postali skuplji.

Rezervni dijelovi za automobile

Na primjer, neki dijelovi klima uređaja znaju biti iznenađujuće skupi, no utješna je činjenica da se takvi dijelovi rijetko kvare.

Redovni servisi na automobilu svakako su preporučljivi jer ćete na servisu otkriti što je potrebno promijeniti na vašem autu i tako možda spriječiti veći kvar i izbjeći nezgodu na cesti.

Promjena filtera ulja i zraka te izmjena disk pločica je nešto što svakako morate redovno raditi, a u slučaju neke prometne nezgode morat ćete promijeniti i svjetla, žmigavce ili branik.

Bez obzira na razlog zamjene autodijelova, morate prihvatiti da je to bitno za vašu sigurnost i da tu ne smijete štedjeti.

Skuplji auto ne mora značiti i skuplje rezervne dijelove

Iako mnogi misle da skuplji auto zahtijeva i skuplje održavanje, često nije tako. Vrlo česta situacija je da se iznos koji se troši na kupovinu rezervnih dijelova skupljeg auta (kroz nekoliko godina), poklapa s troškovima jeftinijeg.

Razlog tome je što je skuplje dijelove za skuplji auto jednostavno morate rjeđe mijenjati jer su kvalitetniji, dok se jeftiniji dijelovi brže troše pa se moraju i češće mijenjati.

Naravno, ovdje ne uključujemo luksuzne aute jer rezervni dijelovi za automobile koji su luksuznih marki su znatno skuplji od normalnih.

Kupnja rabljenih rezervnih dijelova za automobile može biti problem

Kod nekih rezervnih dijelova za aute, stvarno nije bitno je li rezervni dio koji mijenjate novi ili rabljeni. U ove dijelove ubrajamo dijelove za aute koji su kozmetički ili dijelove koji nisu direktno vezani uz rad automobila, kao što su npr. zvučnici za auto ili klima uređaj.

One bitnije rezervne dijelove koji jako utječu na vašu sigurnost ipak je bolje kupiti nove, i to kod ovlaštenog distributera, dok ostali rezervni dijelovi za automobile mogu biti i polovni.

Online kupovina rezervnih dijelova za automobile ima puno prednosti

Moderno doba internet kupovine donijelo je veliku prednost vlasnicima automobila. Omogućilo im je vrlo brz uvid u ponudu rezervnih autodijelova, njihove cijene i asortiman.

Najjednostavniji način za dobivanje osnovnih informacija o ponudi rezervnih dijelova za automobile je “guglanje”.

Svi važniji proizvođači rezervnih dijelova za aute i distributeri na tržištu imaju dobre i pregledne web stranice na kojima se možete informirati o cijeni i dostupnosti artikla.

Ovo je izvrstan način za usporedbu cijena: ponekad je rezervni dio istog proizvođača jeftiniji u jednoj, a skuplji u drugoj internet trgovini.

Svakako obratite pažnju na proizvođača i recenzije koje je dobio od svojih korisnika. Mnogi kupci često pogriješe birajući jeftinijeg i manje poznatog proizvođača pa se brzo razočaraju kvalitetom proizvoda.
Iako ste možda pomislili da je zamjenski rezervni dio isti kao original samo zapakiran u manje lijepu kutiju i bez otisnutog brenda na površini, to nije točno.

Zamjenski rezervni dio može biti jeftiniji iz jednostavnog razloga: proizvodi se iz slabijeg materijala i nema potrebne ateste pa se tako može jeftinije i proizvesti. Takav rezervni dio se brže troši i češće mijenja.

Izmjena rezervnih dijelova u ovlaštenom salonu je skuplja verzija, ali pruža garanciju

Ako se odlučite za izmjenu, rezervni dijelovi za automobile kod ovlaštenog mehaničara ili možda u salonu u kojem ste kupili auto, proći ćete prilično skuplje, ali će vam rezervni dio biti odmah montiran.

No, i takvo rješenje ima svojih prednosti. Najbitnija je svakako garancija. Na ovaj način ipak imate osiguran auto barem neko vrijeme, jer je vaš servis dužan o svom trošku ispraviti manu ili kvar rezervnog dijela ako je do njih došlo u kratkom periodu nakon izmjene.

Zbog struje punjenja koja mi je potrebna zbog muzike, sada sam primoran da nabavim jaci alternator za auto. Čitajte više …

Jakne i ostala motoristička oprema. Kod moto opreme koju koristi vozač veoma je bitna kvaliteta. Motoristička kaciga, jakne i hlače mogu vam spasiti život. Čitajte više …

Loading Facebook Comments ...