Donesite informiranu odluku kod nabave auto dijelova

Bez obzira koliko dobro brinete o svom automobilu, vozite ga na redovne servise i čuvate od negativnih utjecaja, činjenica je da ćete se prije ili kasnije susresti s nekim kvarom koji će zahtijevati promjenu dijelova na automobilu.

Bilo da se radi o nesreći ili jednostavno zubu vremena i habanju koje je rezultat korištenja, svojem automobilu morati ćete priuštiti nove dijelove, što se može pokazati problematičnim, pogotovo ako se u automobile baš i ne razumijete. Polovni, novi ili zamjenski auto dijelovi imaju svoje prednosti i mane, pa je dobro znati koja je najsigurnija, ali i najisplativija opcija za vas.

Rabljeni dijelovi za automobil

Prije kupnje, na umu morate imati kako se samo određeni auto dijelovi mogu kupiti iz druge ruke, dok je za „potrošnu robu“ potrebno kupiti potpuno novi dio. One rabljene najčešće možete pronaći na auto otpadima, gdje se mogu pronaći stari automobili koji više nisu u voznom stanju.

Mnogi auto otpadi prodaju rabljene dijelove, te nude uslugu skidanja i pripreme robe koju prodaju, pa čak i kontroliraju ispravnost. Neki auto otpadi nude čak i jamstvo povrata novca ili zamjene, u slučaju da je ono što ste kupili kod njih neispravno. Ipak, kupujete li kod njih, na umu trebate imati kako ni uz sva jamstva ne možete procijeniti kvalitetu.

Originalni ili zamjenski

Odlučite li se za kupnju novog auto dijela, na izbor vam se nude dvije opcije – originalni ili zamjenski. Tu odluku prije svega morate donijeti s obzirom na dva aspekta – financijski i trajanje garancije. Originalni najčešće nude duži jamstveni period, jer ih proizvodi originalni proizvođač automobila, no pogledate li cijenu shvatit ćete da su nekoliko puta skuplji od zamjenskih.

S druge pak strane, iako osjetno jeftiniji, zamjenski često imaju kraću garanciju pa se zbog toga mogu činiti manje pouzdanim. Ipak, činjenica je da su zamjenski često podrijetlom iz iste tvornice kao i oni originalni, pa mnogo prostora za brigu ipak nema.

Informiranje prije kupnje je bitno

Prije no što se odlučite na kupnju bilo koje vrste auto dijelova, dobro se informirajte. Prije svega, razgovarajte sa svojim automehaničarom, kako biste saznali koje vam se sve opcije nude i koji je njegov savjet. Mnogi auto servisi također imaju mogućnost savjetovanja putem e-maila ili telefonski, gdje možete saznati cijene.

auto parts

Situaciju možete izvidjeti i u raznim prodavaonicama, no jedan od najboljih načina je da se poslužite internetom – provjerite forume, na kojima osim mnogih savjeta često možete pronaći i iskustva raznih korisnika koja vam mogu pomoći u donošenju odluke.

Odaberite odgovarajuće auto dijelove

Osim kupnje nekvalitetnih auto dijelova, što je uvijek rizik, najgore što možete napraviti je kupiti neodgovarajuće, odnosno one koji ne odgovaraju vašem modelu automobila. Stoga, kada se odlučite na kupnju pri ruci imajte originalnu oznaku dijela koji trebate zamijeniti ili još bolje broj šasije i oznaku motora.

Uz ta dva podatka sigurno nećete pogriješiti što se tiče toga odgovaraju li vam određeni auto dijelovi ili ne. S druge strane, ne nasjedajte na predobre ponude – ako je prosječna cijena nekoliko stotina kuna, a vi ste pronašli ponudu koja je sumnjivo niske cijene, najvjerojatnije se radi o vrlo lošoj kvaliteti (ili pak prevari). Zato je auto dijelove najbolje kupovati licem u lice, osim ako ne kupujete iz već provjerenog i pouzdanog izvora.

Iskoristite Internet

Ipak, iako je kupovina u živo najbolja opcija, to ne znači kako ponudu ne možete provjeriti na internetu. Osim foruma, koji skrivaju mnoge savjete i iskustva, internet skriva i mnoge web stranice auto servisa, trgovina auto dijelovima i auto otpada, na kojima možete provjeriti po kojim se cijenama određeni auto dio kojeg trebate može pronaći. Primjerice sve to možete pronaći na adresi silux-auto.it. Tamo ćete osim svega toga moći i naručiti ono što vam je potrebno. Primjerice, novi akumulator, hladnjak, kompresor klime i mnogo drugih proizvoda.

Informiranje o prosječnoj cijeni pomoči će vam utvrditi je li ponuda koju ste možda već dobili realna ili se radi o iznadprosječnoj cijeni, a lakše ćete pronaći druge opcije za jeftiniju nabavu potrebnog auto dijelova, a vrlo vjerojatno i njihovu zamjenu. Ipak, čak i ako nemate puno povjerenja u svog automehaničara, u obzir uzmite i njegov savjet uz sve informacije koje ste prikupili na internetu, s obzirom da je on ipak više školovan i ima veće iskustvo od vas.

Loading Facebook Comments ...