Opskrba električnom energijom putem alternatora

Današnji automobili prepuni su raznih elektroničkih uređaja. Nekada je njihov broj bio puno manji, a danas proizvođači kao da se natječu tko će u svoj model automobila ugurati što je moguće više elektroničkih uređaja. Naravno, vozači ih jako vole jer im pružaju brojne zanimljive funkcije, neke korisne, a neka za zabavu.

U pravilu, njih sve električnom energijom napaja akumulator, no njega također netko mora puniti. A za punjenje akumulatora, a ujedno i oprskrbu uređaja električnom energijom zadužen je alternator.

Rad alternatora

Automobilski alternator se može promatrati kao generator. Njega pokreće motor, a kada motor ne radi, onda se električna energija dobiva iz akumulatora. Važno je napomenuti da on generirira izmjeničnu struju i većina današnjih automobila ima ugrađene alternatore jer su se pokazali kao najbolja opcija. No, za punjenje akumulatora je potrebna istosmjerna struja te zbog toga alternator u automobilu ima ugrađen i usmjerivač koji je zadužen za pretvorbu izmjenične u istosmjernu struju.

Električna energija se proizvodi okretanjem rotora. U unutrašnjosti alternatora u auto nalaze se navoji i u njima se stvara struja te su namotani na stator koji okružuje rotor. 

Problemi s alternatorom

Problem s alternatorom u automobilu najčešće možete primijetiti na ploči s instrumentima putem kontrolne lampice. Ona je uglavnom crvene boje i u slučaju da se upali dok motor radi, to označava kvar. To može biti neki manji kvar, ali i neki veći, koji bi mogao uzrokovati veliku štetu, ako ga ne otklonite na vrijeme.

Zato se svakako preporučuje da što prije posjetite autoelektričara koji će moći procijeniti o čemu se radi. Naime, grana autoindustrije koja se bavi električnim uređajima u automobilu naziva se autoelektrika te će vam osobe koje se njome bave moći pronaći i otkloniti kvar. 

Zamjena neispravnog alternatora

Ovisno o težini kvara, ovisi i način popravka automobila kod kojeg je uočen problem s alternatorom. Neke kvarove će autoelektričar uspjeti popraviti bez potrebe za zamjenom, no u slučaju nekog većeg kvara, bit će potrebna kupnja novog alternatora. 

Oni se razlikuju od modela do modela automobila pa pri kupnji pripazite da kupite odgovarajući model. Možete ih potražiti u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima, bilo lokalno ili u online trgovinama.

Loading Facebook Comments ...