Razne metode spašavanja podataka

Danas jako mnogo ljudi posjeduje bar neke od elektroničkih uređaja, bilo da je riječ o računalu, mobitelu, tabletu ili nečem drugom. Neki od tih uređaja su poprilično skupocjeni i mnogi su se puno toga morali odreći da bi si ih mogli priuštiti. Naravno, nakon kupnje očekuju da će sve besprijekorno raditi dugi niz godina. No, nije uvijek tako. I nije uvijek fizički kvar ono najgore što se može dogoditi.

Mnogima su od samog uređaja puno vrijedniji podaci koji se nalaze na njemu. Bilo da je riječ o fotografijama, videozapisima i mnogim drugim podacima, oni imaju veliku vrijednost. A kada dođe do havarije, mogu pomoći razne metode spašavanja podataka.

Pomoć pri kvaru hard diska

Kada se spomene spašavanje podataka, prva pomisao je mnogima kvar hard diska. Hard disk je dio računala koji služi za pohranu raznih vrsta podataka. Mnogi na njemu pohranjuju razne bitne stvari, a često niti ne slute da bi u slučaju njegovog kvara mogli imati velikih problema.

Postoje razni kvarovi hard diska i ovisno o težini kvara, ovisi koja metoda će se koristiti za popravak. Ukoliko je riječ o softverskom problemu, ponekad ćete taj problem moći i sami riješiti. Za to postoje razni specijalizirani programi. Najčešće je riječ o problemima s pojavom sektora s greškom na tvrdom disku. Ti programi ih mogu barem na jedno vrijeme riješiti, no jednom kada se pojave, preporučuje se da što prije kupite novi hard disk.

Ukoliko je riječ o nekom većem kvaru, primjerice kvaru elektronike, morat ćete potražiti pomoć stručnjaka, odnosno tvrtki koje posjeduju sve potrebne alate kojima to mogu riješiti.

Pomoć pri kvaru mobitela

Gotovo svakodnevni rast prodaje mobitela često dovodi i do raznih problema vezanih uz podatke na njima. Mnogi na njima najčešće čuvaju brojne fotografije i u slučaju kvara mobitela, postoji mogućnost da će ostati bez njih. Kao moguće rješenje nameću se razni programi koji se pokreću na računalu te pri spajanju mobitela s računalom ponekad se podaci mogu i spasiti.

Ukoliko to nije moguće, možete se obratiti nekoj tvrtki koja nudi spašavanje podataka s mobitela i nadati se da će vam uspjeti pomoći.

Pomoć pri kvaru USB sticka

USB stickovi su maleni uređaji koji su postali opće prihvaćeni standard kada je u pitanju jednostavan prijenos podataka. Mnogi ih koriste svakodnevno za svoj posao i na njima čuvaju razne bitne podatke. A u slučaju njihovog kvara, mogu vam pomoći posebni programi, ili kao u gore navedenim primjerima, posjet stručnjaku za spašavanje podataka.

Spriječite moguće havarije podataka

Kako biste spriječili neke od ovih scenarija, možete činiti određene stvari tijekom korištenja raznih uređaja. Kada se koristite računalom, jedna od najvažnijih stvari koju biste uvijek trebali imati na umu je izrada sigurnosne kopije. Ona podrazumijeva spremanje svih važnih podataka na sigurno mjesto kako biste ih poslije lako mogli vratiti, ako to bude potrebno.

Slična stvar je i kada se koristite USB stickom. Sve podatke koje imate na njemu bilo bi dobro pohraniti na barem još jedno mjesto. Pohrana u oblaku je izrazito popularna i omogućava vam da svoje podatke postavite na neki poslužitelj te će vam oni uvijek biti dostupni s bilo kojeg mjesta na kojem imate pristup Internetu.

Što se tiče korištenja mobitela, uvijek je dobro podatke spremati na memorijsku karticu jer u slučaju kvara uređaja, podaci će vam ostati na kartici. A također, s vremena na vrijeme ih prebacite i negdje na sigurno.

Tvrtke koje nude spašavanje podataka

Postoje brojne tvrtke koje su se specijalizirale u području spašavanja podataka. Jedna od njih smjestila se iza internetske stranice resevanje-podatkov.anni.si. Riječ je o tvrtki koja vam može pomoći u povratu podataka s najčešće korištenih uređaja: računala, mobitela, USB stickova i ostalog.

Treba naglasiti da vam niti jedna tvrtka, pa tako niti Kotar.si ne može jamčiti 100%-tno spašavanje podataka. No, prije nego krenu s metodama povrata podataka, tvrtke će napraviti određeno testiranje uređaja u kvaru kako bi odredili stupanj kvara te kako bi mogli procijeniti koliku uspješnost očekuju. Na vam je tada da se odlučite je li vam to prihvatljivo ili ne.

Zaključak je da biste trebali naučiti što više o prevenciji, odnosno metodama koje biste trebali redoviti raditi kako vam ovakve usluge ne bi bile potrebne. No, ako čak i dođe do toga da se nađete u situaciji da vam prijeti gubitak važnih podataka, dobro je znati da postoje tvrtke koje vam mogu pomoći u povratu podataka.

HP printeri i tinta u online trgovini.  Ako svakodnevno printate veliku količinu dokumenata i ne želite gubiti vrijeme, provjerite ponudu laserskih pisača. Čitajte više …

Loading Facebook Comments ...