Bolje da vam ne zatreba spašavanje podataka

U današnjem informatičkom svijetu, osim samih naprednih uređaja, podaci spadaju u ono što je mnogima iznimno vrijedno. Toga su pogotovo svjesne razne tvrke kojima gubitak podataka može predstavljati veliki problem. Zato se svi trude koliko god je moguće paziti da ako i dođe do nekog gubitka podataka, da imaju neko rezervno rješenje. 

Ipak, ponekad se dogodi kvar u nezgodno vrijeme ili jednostavno zaboravite na ta rezervna rješenja. Tada će vam trebati usluge tvrtki koje nude spašavanje podataka. Na tržištu ih ima nekoliko, no imajte na umu da je riječ o nešto skupljim uslugama zbog specifičnosti samog posla.

Gdje se sve nalaze podaci

Podaci se danas mogu nalaziti na puno različitih medija, ali kada nam zatreba spašavanje podataka, najčešće je to s ovih medija:

  • Disk u računalu
  • USB stick
  • Memorijska kartica

Naravno, najviše podataka se uglavnom nalazi na računalu, odnosno na tvrdom ili čvrstom disku. Uz to, USB stick je naprava koja se danas vrlo često koristi jer danas su oni vrlo velikog kapaciteta pa ih mnogi koriste i kao zamjenu za diskove. Pa kad se dogodi neki kvar, često su problem upravo izgubljeni podaci.

spašavanje podataka
Ponekad se dogodi kvar u nezgodno vrijeme, tada će vam trebati usluge tvrtki koje nude spašavanje podataka s diska, usb sticka ili memorijske kartice..

A memorijske kartice se danas nalaze u brojnim uređajima, od mobitela pa do digitalnih fotoaparata pa je ponekad potrebno i spašavanje podataka s memorijske kartice.

Spašavanje podataka s diskova

Diskovi u računalu su podložni kvarovima. Ti kvarovi mogu biti softverske ili hardverske prirode. Softverski kvarovi diska su puno jednostavniji i spašavanje podataka s tvrdog diska koji ima softverski problem je uglavnom rješiv, odnosno bit će moguće napraviti povrat podataka. Za to se koristi specijalizirani softver koji provjerava zašto je uopće došli do gubitka podataka, a nakon toga ih pokušava vratiti. 

Spašavanje podataka s tvrdog diska koji ima softverski problem je uglavnom rješiv, a kada je disk hardverski oštećen, spašavanje podataka je tada nešto kompliciranije.

U tim slučajevima često je riječ o tome da dio diska postane nečitljiv i podaci zapravo nisu izgubljeni, nego im se ne može pristupiti, no ti specijalizirani programi mogu riješiti taj problem.

Hardverski kvar diska i povrat podataka

Kada je disk hardverski oštećen, spašavanje podataka je tada nešto kompliciranije. U takvom slučaju disk je fizički oštećen te zbog toga nije moguć pristup podacima. Tvrtke koje vam mogu pomoći i koje nude takve usluge imaju specijalizirane uređaje koji se koriste da bi u strogo kontroliranim uvjetima pokušali disk vratiti u stanje u kojem će se iz njega moći izvući izgubljeni podaci.

Izgubljeni podaci na mediju
Izgubljeni podaci na mediju će mnogima biti itekako veliki problem, pogotovo ako je riječ o nekim važnim poslovnim podacima. Što napravati kako vam izgubljeni podaci više ne bi predstavljali problem? Ključ je u prevenciji, odnosno u stvaranju sigurnosnih kopija podataka.

Nema previše tvrtki koje nude ovakve usluge jer su za to potrebni posebni uređaji. Primjerice, odlučite li se za tvrtku Anni, možete očekivati visoku razinu usluge te možete biti sigurni da će dati sve od sebe da vam vrate ono što vam je najvrjednije, vaše podatke.

Dijagnostika oštećenih medija kao prvi korak

Bez obzira za koju tvrtku za spašavanje podataka se odlučite, postupak popravka je više manje svuda isti. Kada jednoj takvoj tvrtki odnesete medij koji želite da vam poprave, prvo će napraviti dijagnostiku. A ona se radi iz dva razloga:

  • Kako bi se provjerila razina kvara, odnosno koliko teško je medij oštećen i kakve metode popravka će biti potrebne
  • Kako bi vam tvrtka unaprijed mogla reći što možete očekivati, odnosno hoće li moći vratiti sve podatke ili dio podataka te koliko bi vas na kraju ta usluga koštala

Ako ste zadovoljni svime što ste dobili od te dijagnostike, ostavit ćete im taj medij i oni će odraditi svoj dio posla. 

Neka izgubljeni podaci više ne predstavljaju problem

Izgubljeni podaci na mediju će mnogima biti itekako veliki problem, pogotovo ako je riječ o nekim važnim poslovnim podacima. Kao što je već navedeno ranije, tvrtke kao što je Anni mogu vam pomoći u postupku njihovog povrata. No, što napravati kako vam izgubljeni podaci više ne bi predstavljali problem? Ključ je u prevenciji, odnosno u stvaranju sigurnosnih kopija podataka.

Kako rade tvrdi diskovi?

Kada napravite sigurnosnu kopiju podataka, ako i dođe do nekog kvara, to vam neće predstavljati neki problem jer znate da ih imate pospremljene na nekom drugom mjestu. To drugo mjesto može biti neki drugi disk, USB stick ili najbolje, da su pospremljeni u oblaku, za što se možete koristiti uslugom neke tvrtke. U tom slučaju, izgubljeni podaci zapravo i nisu izgubljeni jer ih vrlo brzo opet možete sami vratiti. No, kako bi to sve uredno funkcioniralo, vrlo je važno da redovito ažurirate podatke koje sigurnosno kopirate na neko drugo mjesto. Taj postupak se može i automatizirati pa ćete biti sigurni da ćete poslije sve uspješno i brzo vratiti.

Loading Facebook Comments ...