Kuhinjski stolovi za sve prostore

Kuhinja se, u neku ruku, može smatrati srcem doma. Ona je prostor u kojem se spravljaju obroci za cijelo kućanstvo, mjesto na kojem skrivamo poslastice kojima se možemo obradovati za užinu, a najčešće i prvo mjesto koje posjetimo kada se probudimo, kako bismo spravili prvu jutarnju kavu koja će nas pripremiti za dan. Stoga, prava kuhinja mora biti dobro osmišljena, s dovoljno prostora za rad i skladištenje, ali i serviranje hrane. Odavno se već kuhinja i blagovaona spajaju u jednu prostoriju, jer to omogućuje lakše serviranje hrane, ali i osjećaj povezanosti i uključenosti između domaćina u kuhinji i gostiju. Stoga, blagovaonski stol postaje dijelom kuhinje, u koju se, kao i svi drugi elementi, mora uklapati.

Prostora za sve

Kada su u pitanju kuhinjski stolovi, čest izazov kod odabira je pronalazak dovoljno prostora i za kretanje prostorijom, ali i za sve koji sjede za stolom tijekom objeda. U pravilu, svakoj osobi za stolom potrebno je oko 60 centimetara prostora u širinu za stolom tijekom objeda, u kojih ležerno staje prostor za tanjur, nož, vilicu i žlicu, ubruse, čaše i ruke. Ipak, ako prostor morate štedjeti, širinu svakog mjesta možete smanjiti, iako ona ni u kom slučaju ne bi trebala biti manja od 40 centimetara po osobi.

Kuhinjski stolovi

Također, u obzir treba uzeti i dovoljno prostora za kretanje oko stola, kada su sva mjesta za stolom popunjena, za što treba ostaviti barem 50 centimetara od naslona stolice. Dio problema oko prostora mogu riješiti sklopivi kuhinjski stolovi ili stolovi s umetcima, koji omogućuju dodavanje dodatnih mjesta za jelo kada za to postoji potreba.

Oblik i orijentacija

S obzirom da je vaš kuhinjski stol dio kuhinje, svakako treba razmisliti o tome kako ga najoptimalnije smjestiti u prostor. S jedne strane, kuhinjski stol može poslužiti kao dodatna radna površina u prostoru. U tom slučaju, treba obratiti pozornost na to da se sjedeća mjesta kuhinjskog stola ne nalaze leđima okrenuta kuhinji, jer, osim što to stvara svojevrsnu blokadu pristupa iz kuhinje, također je nepovoljan položaj za sjedenje tijekom jela.

Kuhinjski stolovi

Pravokutni kuhinjski stolovi uvjerljivo su najbolji što se tiče iskoristivosti prostora; bez obzira na veličinu, kada se ne koriste, lako ih je smjestiti tako da trate što je manje prostora moguće, a kada se koriste nude svima za stolom istu količinu površine kojom mogu baratati. S druge strane, ovalni i okrugli kuhinjski stolovi zanimljivi su oku te u prostor unose zanimljiv vizualni dodatak. Veliki prostori itekako mogu profitirati od ovakvih oblika stolova, tim više što obli stolovi brišu tradicionalno mjesto “glave stola” te je hrana svima za stolom jednako udaljena, što olakšava dohvaćanje.

Stil je bitan

Kada kuhinjski stol postaje dijelom kuhinje, tada ga je važno odabrati u dizajnu koji u jednu ruku komplimentira, no s druge strane je jasno odvojen od stila kuhinje. Potpuni unificirati prostori često znaju izgledati monotono, pa je odabir kuhinjskog stola savršen način za unošenje zanimljivosti u kuhinju. Moderne, minimalističke i monokromatske kuhinje mogu se začiniti kuhinjskim stolovima od punog drveta u jednostavnim linijama, koji se s jedne strane slažu s modernim stilom, no s druge unose dio tradicionalnog uređenja i toplinu prirodnih materijala.

S druge strane, element iznenađenja u klasičnim kuhinjama može predstavljati stol elegantnog dizajna napravljen od neočekivanih materijala, poput željeza. Ako ste ljubitelj stolnjaka, a kuhinjskim stolom želite začiniti prostor, odlučite se za stol kojeg krase zanimljive noge, a prostor kuhinjskog stola dodatno naglasite tepihom koji se slaže s paletom boja kuhinje.

Moderni kuhinjski stolovi

Moderne kuhinje umjesto klasičnih kuhinjskih stolova u prostor unose spoj kuhinjskog otoka i kuhinjskog stola, često u vidu barskih stolova. No, čest problem predstavlja neudobna visina barskih stolova, koja nije primjerena za ležerne objede.

Ako ste pak poklonik ideje spoja kuhinjskog stola i otoka, istražite druge mogućnosti u vidu otoka sa spuštenom radnom površinom na jednoj strani: strani koja predstavlja kuhinjski stol. Ovakvi hibridi nude jednostavnost serviranja i ujedinjenost stila koje nude barski stolovi u nastavku otoka, dok s druge strane omogućuju udobnost i ležernosti kuhinjskih stolova.

Na taj način, kuhinjski stolovi uistinu se inkorporiraju u kuhinjski prostor, što je pogotovo dobro za domaćine koji spravljaju hranu, jer se njihovi gosti nalaze unutar kuhinje, ali izvan samog radnog prostora. Ipak, bez obzira na kakvu vrstu kuhinjskog stola se na kraju odlučite, dobar i funkcionalan kuhinjski stol pružit će svima za njim. dovoljno prostora za objed – sve što vam preostaje nakon toga je spravljanja fine hrane koju ćete poslužiti na svom novom, lijepom kuhinjskom stolu.

Ako vas interesuju vanjske kuhinje, onda si pročitajte naš članak na tu temu, tako da kliknete na link.

Plagron Grow Mix je mješavina najfinijih, pažljivo odabranih vrsta treseta. Sadrži razne vrste vlakana i perlita, što rezultira lakoćom i razinom kisika

Trebaju vam savjeti za uređenje kupaonice koje se tiču odabira boja, pločica, namještaja, sanitarija ili grijanja? Pročitajte naš članak na tu temu.

Dekorativne zidne naljepnice za uređenje interijera. Izaberite jedan od naših brojnih motiva. Čitajte više …


Regali za dnevni boravak jedinstvenih dizajna. Regale možete kombinirati i namjestiti u unikatnu obliku kakvo Vi želite. Čitajte više …

Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404