Kupaonice su važan dio svakog doma

Ako malo bolje razmislite o količini vremena koju provodite u određenim prostorijama, vjerujemo da su kupaonice negdje pri vrhu liste. Svaki dan se tuširamo, nekad kupamo, idemo na WC, peremo lice, šminkamo, spremamo, četkamo zube, sređujemo kosu… Minuta po minuta, nakupi se veliki vremenski interval.

Kupaonice nisu dio stana ili kuće za koji se morate užasno mnogo truditi pri dekoriranju s obzirom na to da najčešće ni ne možete mnogo zbog pretjerano mnogo vlage.

Ipak, ne smijete zanemariti ovu prostoriju samo zato što je prvenstveno funkcionalna. Da, ona je dosta bitna za korištenje i ne, ne mora biti prekrasna da bi radila, ali istraživanja kažu kako ljudi koji daju više „sebe“ u prostor, i izražavaju se preko dekoracija i namještaja, provode kvalitetnije vrijeme u kupaonici i imaju tendenciju bolje ju čistiti!

Neke stvari ipak treba izbjegavati kod uređivanja kupaonica

Prvenstveno, izbjegavajte drvene dekoracije kod uređivanja kupaonice. Drvene stvari najlakše se unište utjecajem vlage: često se može stvoriti i plijesan!

Izbjegavajte električne elemente stavljati izvan ladica i zatvorenih organizacijskih prostora. Sigurnosti nikad dosta kod kupaonice, a ako želite biti sigurni da nikakva struja neće doći u kontakt s vodom, nemojte ju ni koristiti u toj prostoriji. Iznenadili biste se informacijom o nesrećama u kupaonici, samo zbog nemara po pitanju fena ili pegle za kosu!

Podovi i osvijetljenje kupaonice

Goli podovi odgovaraju mnogim ljudima i keramičke pločice su dobre za održavanje kod kupaonice,  ali ponekad je dobro staviti tepihe na pločice. Tako čuvate svoje zdravlje. Ipak, ono što treba izbjegavati su čupavi tepisi i tepisi s dugim nitima. Na njima se bakterije bolje drže i postoji veća mogućnost za stvaranje gljivica kao rezultat vlage i nečistoće, te ih se ne bi trebalo postavljati u kupaonice.

Izbjegavajte neprirodno osvjetljenje. Ovo je posebice kobno za osobe koje vole provoditi dosta vremena pred ogledalom. Neprirodno osvjetljenje učini nas žutima, umornima, tamnima i izobličenima, naročito ako nije dovoljno jako…

Nemojte krcati kupaonice namještajem i ukrasima. Znamo da imate jako puno stvari i da im je svima mjesto negdje blizu prostora korištenja, ali izbjegavajte velike i glomazne komade. Oni jako zatvaraju prostor i imat ćete dojam kao da je kupaonica puno manja no što je.

Naši dodatni savjeti za savršenu kupaonicu

Učinite kupaonicu mjestom za opuštanje. Zelenilo, svijeće i kristali pokazali su se najboljima u stvaranju opuštajuće atmosfere. Bitno je da kupaonicu ne vežete za pojam stresa i bilo bi najbolje kada bi to bila jedna zona bez elektronike, bez ikakvih zvukova osim neke lagane muzike: što kažete na starinski radio?

Ako imate malenu kupaonu, dobro razmislite o komodama koje su visoke i spajaju se uza zid. Uštedjet ćete mjesto za hodanje, a bit će dovoljno prostora i za dekoracije i za ono što zaista koristite.

Ako želite unijeti malo života u prostor i dodati određene dekoracije, a niste zainteresirani za gore navedene opuštajuće prijedloge, dobre su opcije kamenčići, ukrasni ručnici, pletene košarice, ukrasne vaze pa čak i slike!

Naš najbolji savjet vam je: detaljno provjerite sve što kupujete kod uređivanja kupaonice. Od pločica koje mogu biti lošeg premaza, tuševa čije se staklo lako prlja i skuplja kamenac, svijeća koje stvaraju velik nered do ručnika koji se teško suše, WC školjka koje mijenjaju boju… Male stvari rade veliku promjenu u sobi.

Ako se odlučite uložiti nešto više novaca u svaku kupovinu namještaja, to će se svakako vidjeti u kupaonici. Nemojte misliti da postoji neka ideja savršene sobe, ali ako se predate u to, ne bi trebalo biti problema.

Čišćenje kupaonice

Sugeriramo vam bijelu boju i pastelne boje za glavne pločice, a za crne se odlučite samo ako je prostorija velika. Znamo da je zamamna činjenica da su elegantne, ali budite realni sa svojim navikama čišćenja. To nas pak dovodi do zadnje bitne točke…

Čišćenje kupaonice će uvelike odrediti kako ona izgleda. Čist prostor s jeftinim stvarima izgleda bolje od neurednog sa skupim. Tako stoje stvari i to je realna slika. Složite neki raspored po kojem ćete čistiti i držite se njega za optimalnu organiziranost.

Nemojte se previše opterećivati temeljitim čišćenjem, to napravite svaka 2-3 tjedna. Svaki drugi dan trebali biste pola sata odvojiti samo da presložite stvari,  prebrišete stakla i operete sanitarije. Isplatit će se, vjerujte nam.

Loading Facebook Comments ...