Vanjska rasvjeta uljepšava vrtove

Vanjski prostor postaje nam pogotovo važan u toplijem dijelu godine kada se mnogi svakodnevni poslovi sele upravo van. Lijepo uređeno dvorište ili vrt mogu predstavljati savršenu ekstenziju vašeg dnevnog boravka ili kuhinje, odličnih za opuštanje ili objeda na svježem zraku.

Ipak, kako bi užitak bio potpun, ipak je u uređenje prostora potrebno unijeti nešto truda, rada i planiranja, kako bi svi detalji sjeli na svoje mjesto. Kako bi vaše dvorište bilo jednako lijepo i funkcionalno kada svjetla nema kao i po danu, potrebno je dobro isplanirana vanjska rasvjeta koja će vam pružiti sve što želite od vanjskog prostora kuće.

Funkcionalno osvjetljenje

Vanjska rasvjeta osim dekorativne uloge ima i veoma bitnu funkcionalnu ulogu. Loše osvijetljeni prilazi, ulazi i garaže mogu biti veoma nepraktični, pa čak i opasni i dovesti do mnogih nezgoda koje mogu rezultirati velikom štetom. Stoga je veoma bitno imati dobro osvjetljenje vanjskog prostora, pogotovo ako su prilazi i ulazi loše osvjetljeni uličnom rasvjetom.

Vanjska rasvjeta

Općenito, LED ili obični reflektori jedni su od najčešće korištenih rasvjetnih tijela u ovom slučaju, jer omogućuju jaku rasvjetu. U kombinaciji sa senzorima pokreta, ova rasvjetna tijela mogu služiti i kao dodatna zaštita od provalnika, ali i veoma zgodno rješenje za automatsko osvjetljenje kada prilazite ulazu. Imate li mogućnost, reflektor nemojte postaviti tako da je okrenut direktno prema vama, jer iznenadno paljenje reflektora može uzrokovati neugodno zasljepljivanje dok prilazite. Bolja je ideja postaviti ga bočno ili dijagonalno. Dobar dodatak reflektoru može biti i vanjsko zidno svjetlo na samom ulazu s običnim prekidačem.

Ambijentalno osvjetljenje

Sa druge strane, osvjetljavate li vanjski prostor za druženje, reflektori se mogu pokazati preoštrim za ugodan boravak. Postoji nekoliko opcija, ovisno o tome gdje se vaš prostor za druženje nalazi. Ako se radi o terasi, u blizini kuće preporuča se vanjska zidna svjetla, a ako je prostor natkriven dobra ideja je i stropno vanjsko osvjetljenje.

Nemojte se odlučiti za prejako osvjetljenje, jer oštra svjetlost u kontrastu s okolnom tminom može prostor učiniti neugodnim. Mekšu svjetlost možete postići i ako lampu uperite prema svijetlo obojenom stropu ili čemu drugom što natkriva vaš vanjski prostor. Ako je on pak pod vedrim nebom, potražite zidne lampe koje pružaju meko, ali usmjereno osvjetljenje, okrenuto prema prostoru za druženje. Dobra ideja su i dodatna rasvjetna tijela, koja će razbiti oštre sjene koje mogu nastati kod zidne rasvjete. Meko svjetlo koje dolazi iz dva ili više izvora omogućit će jednako dobro osvjetljenje bez obzira na vašu poziciju u prostoru s obzirom na izvor.

Vanjska rasvjeta koja pomaže u kretanju

Općenito, vanjska rasvjeta ima cilj stvoriti dobro osvjetljen prostor za boravak. Problem kod osvjetljavanja vanjskog prostora je što često ne postoje zidovi koji bi ograničili rasap svijetla i omogućili odbijanje i lakše fokusiranje. Rasap svjetla velik je u vanjskim prostorima, pa rasvjeta mora biti fokusirana, a još jedan problem predstavlja i nedostatak prostora na koji bi mogli fiksirati rasvjetu iznad prostora u kojemu se boravi.

Vanjska rasvjeta

Kada se radi o dvorištu, dodatan problem je i nedostatak priključaka, čije uvođenje može biti veoma skupo. Dobra ideja za prilaze i putove unutar dvorišta, za koje sama vidljivost nije bitna, su vanjske solarne lampe. Od malih vrtnih lampi slabog svjetla koje služe kao svjetionik putem kojeg se lakše možete orijentirati u prostoru, do jačih lampi koje zapravo služe za povećavanje vidljivosti u prostoru, solarne lampe odlično su rješenje ovog problema. Jer one su također često dizajnirane kako bi maksimalno smanjile nepotreban rasap svijetla i omogućile vam maksimalno korištenje svijetlosti koju daju.

Odredite ciljeve

Rasvjetna tijela kada je u pitanju vanjska rasvjeta možete kupiti u raznim lokalnim i internetskim trgovinama. Jedna od takvih je i volino.hr koja vam nudi veliki izbor rasvjetnih tijela. No,prije no što se uopće upustite u kupovinu vanjskih rasvjetnih tijela, dobro razmislite o tome koji su efekti koje želite postići. Općenito, veoma je bitno dobro osvijetliti sam ulaz u kuću i garažu, iz praktičnih razloga. Imate li vanjski prostor za druženje, dobra je ideja nježno ga osvijetliti kako druženje po noći ne biste morali nastaviti u potpunom mraku.

S obzirom na vaše ciljeve odaberite i rasvjetna tijela koja će omogućiti dovoljno svjetla s obzirom na namjenu, ali također pripazite na blizinu priključaka i alternativne mogućnosti napajanja rasvjetnih tijela ako se nalaze daleko od priključaka. Kada ste sve uzeli u obzir, pogledajte ponudu koju možete naći na volino.hr i tamo pronađite sve što vam je potrebno za kvalitetnu vanjsku rasvjetu.

Za vašu i tuđu sigurnost brinu uređaji za video nadzor, posebno u većim gradovima, ali u posljednje vrijeme i u manjim mjestima, preporuča se nabaviti različite kamere za video nadzor. Čitajte više …

Spavaće sobe. Udoban krevet koji omogućava dobar san, a uz to još i prostrani, funkcionalni ormar. Među raznovrsnim namještajem za spavaće sobe s lakoćom ćete pronaći spavaću sobu koja će vam odgovarati. Čitajte više …

Loading Facebook Comments ...