Letva volana omogućuje normalno upravljanje autom

Automobili su sastavljeni od puno različitih dijelova koji moraju svi ispravno raditi. Jedan od važnih dijelova auta je volan koji nam omogućuje upravljanje vozilom i skretanje u određenom smjeru. Nije potrebno naglašavati kako je zbog toga jedan od iznimno važnih dijelova i vrlo je važno da sve što je vezano uz njega bude potpuno ispravno.

Sastavljen je od puno dijelova, ali letva volana je jedan od njegovih glavnih dijelova pa je vrlo bitno da je ona potpuno ispravna. U nastavku pročitajte više o njoj te o važnosti njezinog održavanja.

Što je letva volana auta i kako radi

Letva volana automobila je zapravo mehanički sustav koji se sastoji od više različitih dijelova koji povezuju volan s kotačima. Pojednostavljeno, kada vozač okreće volan u željenom smjeru, automobilska letva volana prenosi tu silu na kotače. 

Ovisno o modelu vozila, ona se može nalaziti:

  •  Ispod motora
  •  Iznad motora
Letva volana okreče kotače auta
Letva volana prenosi silu na kotače i auto se okrene u željeni smjer. 

Bez obzira gdje je točno smještana, uvijek ima istu funkciju, odnosno vozaču omogućuje upravljanje vozilom.

Manji dijelovi automobilske letve volana

Kao što je već rečeno, automobilska letva volana se sastoji od više dijelova, a izdvojiti se mogu sljedeći:

  • Cijev – to je glavni okvir i ona prenosi silu koju vozač primjenjuje na volanu na zupčanik
  • Zupčanik – ima oblik slova U i uglavnom se sastoji od tri dijela: lijevog i desnog zupčanika te središnjeg vratila; on je zadužen za prenošenje sile s cijevi na kotače vozila.
  • Kuglasti zglobovi – pomažu u prenošenju sile s letve volana na kotače, odnosno oni kotačima omogućuju okretanje
Dijelovi sistema za upravljanje autom. Da bi današnji servo volan dobro radio, važno je i da svi dijelovi od kojih se sastoji ispravno rade. Među glavnim dijelovima svakako se ističe servo pumpa za auto

U slučaju da dođe do kvara, bit će potrebno zamijeniti neki od tih dijelova.

Ogledala za auto

Ogledala za auto utječu na sigurnost u vožnji

Ogledala za auto su obvezan dio svakog vozila, pružajući vozačima pregled okoline s bočnih strana i iza njih. Bez obzira na to koliko ste iskusan vozač, pravilno postavljena i pravilno korištena automobilska ogledala igraju ključnu ulogu u održavanju sigurnosti na cesti.

Loading Facebook Comments ...