Ogledala za auto utječu na sigurnost u vožnji

Ogledala za auto su obvezan dio svakog vozila, pružajući vozačima pregled okoline s bočnih strana i iza njih. Bez obzira na to koliko ste iskusan vozač, pravilno postavljena i pravilno korištena automobilska ogledala igraju ključnu ulogu u održavanju sigurnosti na cesti. 

Zbog toga je vrlo važno da ih pravilno namjestite, ali i da pazite da su u dobrom stanju. Pod time se misli da ih dobro čistite i u slučaju bilo kakvog oštećenja, da ih odmah zamijenite.

Važnost ogledala za auto

Ogledala za auto se mogu nazvati i očima vozača jer će vam pokazati sve što se događa iza i sa svake strane vozila. Dva osnovna tipa ogladala su:

  • Unutarnja
  • Vanjska 

Unutarnja omogućavaju vozaču da prati što se događa iza vozila, a vanjska omogućavaju vozačima da prate promet iza njih, ali i s bočnih strana. To je vozačima korisno prilikom promjene trake, skretanja i parkiranja. Pravilno postavljeni vanjski retrovizori eliminiraju “mrtve kutove” i povećavaju vidljivost, smanjujući rizik od nesreća. Mrtvi kutovi su mjesta koja vozač ne može vidjeti pomoću retrovizora, već se preporučuje okretanje glave prilikom promjene smjera.

Savjeti za pravilno korištenje retrovizora

Ogledala za auto, ili kako ih češće nazivaju retrovizori, moraju biti dobro namješteni jer u suprotnom, nemaju svoju svrhu, odnosno nećete dovoljno dobro vidjeti sve što je potrebno.Kada kupite novi auto, potrebno ih je dobro namjestiti. Unutarnje ogledalo za auto trebalo bi biti postavljeno tako da možete vidjeti cijeli stražnji prozor, dok vanjska ogledala treba postaviti tako da zrcalna površina prekriva mali dio vašeg automobila i maksimalno pokriva što veće područje.

Unutarnje ogledalo za auto
Unutarnje ogledalo za auto

Osim samog namještanja, važno je da prilikom vožnje provjeravate mrtve kutove tako da okrenete glavu u smjeru u kojem želiti krenuti. To je posebno važno pri promjeni traka ili kod skretanja.

Kupnja u trgovinama s autodijelovima

Ogledala za auto su prilagođena svakom modelu automobila zasebno pa nije moguća kupnja bilo kakvih. Pri kupnji morate paziti da kupite one odgovarajuće. Ako ne želite puno razmišljati, onda je online kupnja odlično rješenje. Pronađite neku web trgovinu s autodijelovima, odaberite svoj model auta i prikazat će vam se samo odgovarajući retrovizori.

Kvalitetni autodijelovi na jednom mjestu – Silux.hr

Naravno, uvijek se možete zaputiti i u neku fizičku trgovinu s autodijelovima i tamo od prodavača zatražiti pomoć oko kupnje ogledala za auto kako biste bili sigurni da ste sve dobro kupili. 

Loading Facebook Comments ...