Kvalitetna motorna ulja za duži vijek motora

Kvalitetna motorna ulja važna su za dobar rad motora automobila. Ona sprečavaju trošenje metalnih dijelova motora koji se prilikom vožnje gibaju pa se stvara trenje. Osim toga, štite od korozije i odvode toplinu. Proizvode se na bazi naftnih derivata.motorna ulja

Vrste

Razlikujemo tri vrste: mineralna, sintetička i polusintetička. Mineralna ulja nastaju kao produkt destilacije nafte, ugljena i drveta. Spadaju u najjeftiniju vrsta ulja. No, njihova svojstva nisu dovoljno dobra da zadovolje kriterije koje postavljaju moderni automobili, odnosni motori koji se u njima nalaze. Zato se koriste najviše za starije tipove automobila. Za noviji tip automobila su puno bolja sintetička ulja. To su zapravo umjetno napravljena ulja, sastoje se od sintetičkih baznih ulja i aditiva i puno su učinkovitija od mineralnih. Kombinacijom 30% mineralnih i 70% sintetičkih ulja dobivaju se polusintetička ulja. Jeftinija su od sintetičkih ulja, a nude bolju učinkovitost od mineralnih.

Viskoznost

Viskoznost je mjera za otpor koji motorna ulja pružaju dok teku, odnosno označava protočnost ulja kroz motor. Vrlo je bitno da viskoznost ulja odgovara temperaturi okoline. Tako rijetka ulja lakše teku kroz motor i daju brži start pri niskim temperaturama, a gusta ulja lakše teku i daju brži start pri visokim temperaturama.

Oznake na pakiranju

Multigradna ulja imaju na pakiranju napisana dva broja. Prvi broj označava viskoznost ulja na nskim temperaturama. Što je taj broj niži, manja je gustoća na niskim temperaturama. Iza njega slijedi slovo „W“ što je kratica od riječi Winter(Zima). Drugi broj označava viskoznost ulja na visokim temperaturama. Što je taj broj veći, veća je gustoća na visokom temperaturama.

Kada mijenjati ulje i koje odabrati?

Idealna razina ulja je između min i max oznake na šipki za ulje. To bi se trebalo kontrolirati u prosjeku svakih 1000 km i trebalo bi se mijenjati barem jednom godišnje. Na taj način će motor stalno optimalno raditi i neće se trošiti više nego što je uobičajeno.
Najbolje se odlučiti za ono ulje koje je preporučio proizvođač automobila. Također je potrebno provjeriti koliko ulja je potrebno prilikom zamjene kako se ne bi kupovalo više od toga. Savjetuje se kupovina ulja u originalnoj ambalaži kod ovlaštenih distributera ili u ovlaštenim trgovinama. Postoji mnogi tvrtki koje proizvode motorna ulja (https://www.silux.rs/proizvodi/dodatna-oprema/motorna-ulja), a neke od poznatijih i najprodavanijih su: Shell, Castrol, Total, Mobil 1 i Elf.

Prečitajte i više o krovnim kutijama.

hladnjak ulja u automobilu

Hladnjak ulja za auto brine o temperaturi

Kada se govori o dijelovima auta, većina vozača će se odmah složiti da je motor njegov najvažniji dio. Bez njega automobil ne bi mogli pokrenuti niti se njime voziti. Zato je vrlo važno brinuti se da on radi na optimalnoj temperaturi

Loading Facebook Comments ...