Hladnjak ulja za auto brine o temperaturi

Kada se govori o dijelovima auta, većina vozača će se odmah složiti da je motor njegov najvažniji dio. Bez njega automobil ne bi mogli pokrenuti niti se njime voziti. Zato je vrlo važno brinuti se da on radi na optimalnoj temperaturi, kako ne bi došlo do njegovog pregrijavanja, što bi moglo imati kobne posljedice. Nije potrebno niti napominjati da bi kvar bio jako skup. 

Motorna ulja su ta koja ga podmazuju i koja se brinu da radi na optimalnoj temperaturi. A kako bi ona uspješno to mogla obavljati, brinu se i ostali autodijelovi, između ostalih i hladnjak ulja za auto kao vrlo važan dio.

Funkcije hladnjaka ulja za auto

Hladnjak ulja za auto je zadužen za održavanje optimalne temperature motornog ulja koji će tako učinkovito hladiti motor. Ako je temperatura motornog ulja previsoka, smanjuje se njegova viskoznost. 

hladnjak ulja u automobilu
Automobilski hladnjak ulja spada u autodijelove koji su relativno lako dostupni u brojnim trgovinama.

Ako bi došlo do kvara hladnjaka ulja za auto, mogli bi doći do značajnog povećanja temperature samo motornog ulja, a to bi posljedično moglo imati vrlo štetan utjecaj na motor. Naime, on se ne bi dovoljno hladio i moglo bi doći do njegova pregrijavanja, zbog čega bi kasnije moglo doći do njegova kvara.

Dvije vrsta hlađenja motornog ulja

Danas se u automobile ugrađuju dvije vrste hladnjaka ulja, ovisno o vrsti hlađenja, pa oni mogu biti:

  • S vodenim hlađenjem
  • Sa zračnim hlađenjem 

Bolja opcija je hladnjak ulja s vodenim hlađenjem zbog toga što je voda odlična tekućina za hlađenje i može se koristiti i dok je automobil u mirovanju. S druge strane, zračno hlađenje se pokazalo bolje za aute koji razvijaju velike brzine, poput trkaćih te se najčešće koriste upravo kod njih.

Kupnja autodijelova

Automobilski hladnjak ulja spada u autodijelove koji su relativno lako dostupni u brojnim trgovinama. Možete posjetiti neku fizičku trgovinu s autodijelovima, ali možete se odlučiti i za kupnju u nekoj web trgovini. Važno je samo da kupite odgovarajući model. Naime, hladnjaci ulja kao i ostali dijelovi rashladnog sustava auta su namijenjeni točno određenom modelu auta.

Zato pri kupnji morate paziti da kupite sve one odgovarajuće dijelove. Kada je riječ o samom rashlađivanju motora, preporučuje se da barem svake godine zamijenite i motorno ulje i usput kupite i filter ulja. Sve to će zasigurno dobro utjecati na hladnjak ulja u automobilu pa ćete tako zasigurno povećati njegov učinkovit rad bez kvarova.

Loading Facebook Comments ...