Kako je Rubikova kocka osvojila svijet

Rijetko je koja mehanička igračka kroz povijest stekla takvu popularnost poput Rubikove kocke, koja danas ima mnoge fanove. Ipak, jedna stvar ostaje ista, a to je da je igra njome prije svega igra strategije i razmišljanja.

No, upravo zbog toga stekla je vrlo popularna među brojnim generacijama. Vole je i mladi i stari već dugi niz godina. Mnogi su je pokušavali složiti, ali nisu uspjeli pa su odustali. Ali puno je više onih koji ne odustaju i daju sve od sebe dok je ne slože.

Brz uspjeh ove igračke

Prva Rubikova kocka svjetlo dana ugledala je 1974., pod imenom Čarobna kocka, kako ju je nazvao njen izumitelj, Erno Rubik. On nije ni slutio koliki će hit ova naizgled jednostavna igračka postići – no već po patentiranju 1980., doživjela je neviđen uspjeh te je u Njemačkoj iste godine proglašena igračkom godine.

Rubikova kocka

U 25 godina od patentiranja, prodala se u preko 300 milijuna primjeraka, što ju je učinilo jednom od najprodavanijih igračaka ikada u svijetu.

Cilj igre

Iako se danas Rubikova kocka može pronaći u nekoliko različitih inačica, prva je bila osmišljena kao kocka koja na svakoj od svojih 6 strana ima po 9 polja u različitim bojama. Osnovne boje korištene u prvoj varijanti bile su zelena, žuta, plava, crvena, narančasta i bijela.

Iako se zasebna polja kocke ne mogu pomicati, uzdužne i poprećne trećine kocke na kojima su polja mogu se rotirati, a cilj igre je složiti kocku tako da je svaka od strana u jednoj boji.

Bitna strategija

Upravo u načinu igre leži i cijela popularnost ove igračke, koja se često smatra igrom intelektualaca. Prema izračunima matematičara, na njoj postoji oko 43 trilijuna različitih kombinacija, pa je šansa da ju pravilno složite, bez strateškog razmišljanja i pažljivo odabranih poteza, gotovo jednaka nuli. Ipak, moguće ju je složiti u manje od 30 poteza, a danas se na svijetu također održavaju natjecanja u brzom slaganju.

Svjetski rekordi

Prvo međunarodno natjecanje u slaganju održano je 1982. godine u glavnom gradu Mađarske Budimpešti. Prvi pobjednik u brzom slaganju bio je Minh Thai, koji ju je složio u manje od 23 sekunde, a naknadno objavio i knjigu s uputama za slaganje kocke. Mislite li pak da je njegov rezultat impresivan, vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da je najbolje vrijeme u slaganju Rubikove kocke ostvario Yusheng Du 2018., sa samo 3.47 sekunde.

Loading Facebook Comments ...