Dječju kacigu moraju nositi vozači mlađi od 16 godina

Dječje kacige, osim što dijete štite od mogućih ozljeda, su i zakonski propisane. Tako ih vozači bicikla do 16 godina starosti moraju imati na glavi prilikom vožnje, u suprotnom će biti kažnjeni novčanom kaznom od 300 kn.

Pravilno nošenje kacige

Dječje kacige koje su mogu kupiti u trgovinama razlikuju se u veličinama. Tako dječje kacige možete kupiti u dvije veličine M i S. Za one najmlađe će zasigurno odgovarati veličina S, dok za one starije veličina M. Najveći problem su oni koji su na nekoj dobnoj granici. Zato je najbolje da djeca probaju dječju kacigu na licu mjesta kako biste vidjeli koja je odgovarajuća veličina.

dječje kacige

Dječje kacige postavljene na glavu moraju ravnomjerno pokriti glavu te se ne smiju pomicati već moraju biti čvrsto fiksirane. Sa svake strane nalaze se remeni koji se vežu ispod brade. Njihova dužina je podesiva pa ih svakako dobro namjestite da ne žuljaju dijete, ali da je kaciga čvrsto zategnuta nakon što se zakopčaju.

Sa stražnje strane nalazi se kotačić kojim možete dodatno namjestiti veličinu dječje kacige, ukoliko se i nakon zatezanja remena pomiče. Samo one dječje kacige koje su pravilno namještene na glavi pružaju pravu razinu sigurnosti djeci koja ih nose. Dječje kacige koje su se mogu pomicati na glavi neće dobro ublažiti moguće padove i udarce.

Vrijeme za zamjenu dječje kacige

Proizvođači dječjih kaciga uglavnom preporučuju zamjenu dječjih kaciga nakon 5 godina. Iako neke kacige i nakon 5 godina izgledaju vrlo očuvano, ipak ju zamijenite jer sigurnost vaše djece ipak mora biti na prvom mjestu. No, dječje kacige morate zamijeniti odmah u slučaju pada i udarca u kacigu. Dječje kacige koje su i samo jednom udarene više ne pružaju onu razinu zaštite kao prije toga.

Zato svakako pripazite ukoliko planirate kupiti rabljenu dječju kacigu. Iako su rabljene dječje kacige često i puno povoljnije nego nove, moguće je da su oštećene. Ponekad je na prvi pogled teško primijetiti oštećenje kacige i može se dogoditi da se izvana čak i ništa ne vidi. No, u unutrašnjosti dječje kacige možda je došlo do puknuća materijala i već pri sljedećem udarcu, kaciga možda neće moći dovoljno dobro ublažiti udarac.

Znate da je prva Rubikova kocka svjetlo dana ugledala je 1974., pod imenom Čarobna kocka. U 25 godina prodala se u preko 300 milijuna primjeraka, što ju je učinilo jednom od najprodavanijih igračaka u svijetu. Za više indormacija slijedite linku.

Loading Facebook Comments ...