DPF filter za automobile je obavezan

Što je točno DPF filter?

Ime DPF filter znači Diesel Particulate Filter, što nam daje do znanja da samo motori koji rade na dizel trebaju ovu komponentu. Sagorijevanje dizela tijekom rada motora može biti štetno i problematično za okoliš, zbog čega imamo ovaj filter koji sve te stanice čađe skuplja i onda ih odbacuje na adekvatan način.

Naše se štetne emisije smanjuju i do 80% upravo kad imamo DPF filter, a danas je vožnja dizelskog vozila bez tog filtera i kažnjiva. Takav se filter regenerira pasivno i aktivno – pasivno se sam regenerira iznad neke temperature, a aktivno se radi ili kod mehaničara ili procesom vožnje pod specifičnim uvjetima, ovisno do motora.

Naše se štetne emisije smanjuju i do 80% upravo kad imamo DPF filter

Općenito je najbolje pregledavati filter kod mehaničara, a on će vam onda i regenerirati isti. Ako se filter „zapuši“, morat ćete kupiti novi, a to nije trošak koji si želite uskoro. Cijena filtera se kreće između 300 i 700 eura za većinu automobila, ovisno o tome koji model točno trebate.

Također, ne propustite članak pod naslovom Destilirana voda se koristi na više mjesta u autu.

EGR ventil

EGR ventil je slična komponenta – ovaj ventil pomaže tijekom cirkulacije ispušnog plina te pomoću njega automobil može ispušne plinove iskoristiti više puta. Noviji automobili moraju imati ovaj ventil, iako još uvijek nije zakonski reguliran.

EGR ventil je također koristan i za pregrijavanje, s obzirom na to da regulira kretanje plinova unutar automobila i tako utječe na zdravlje motora.

Cijena EGR ventila kreće se između 50 i 250 eura, a sve je ovisno o tome koji automobil imate i je li moguće popraviti trenutni ventil ili je pak vaš potpuno neiskoristiv. Montiranje nije jednostavno, stoga je najbolje prepustiti taj dio profesionalcu.

Loading Facebook Comments ...