Domene za internetsku prisutnost

Mnogi su već odavno shvatili koliko je važna internetska prisutnost, pogotovo ako imate neku tvrtku. Za one koji još ne znaju što taj pojam predstavlja, riječ je o tome da se na neki način predstavite na internetu, a najjednostavniji način za to je putem vlastite web stranice. Ona može biti posve jednostavna, odnosno može prikazivati samo osnovne informacije, a može biti i složenija i primjerice sadržavati i web trgovinu.

Kako bi se web stranice na internetu mogle razlikovati uvedene su internetske domene. One predstavljaju određeni identifikator i prema njima se one razlikuju.

Dvije glavne vrste domena na internetu

Domene na internetu mogu su mnogobrojne, ali zapravo je uglavnom riječ o dvije glavne vrste:

  • Globalne
  • Nacionalne

Globalne domene se uglavnom lako mogu prepoznati prema ekstenziji, primjerice .COM, .INFO i slične. Njih uglavnom može bili tko registrirati i za njihovu registraciju nema nekih posebnih pravila. 

S druge strane, nacionalne domene na internetu se još lakše prepoznaju jer je njihova ekstenzija kratica neke zemlje. Primjerice, vidite li ekstenziju .HR, znate da je riječ o nacionalnoj domeni Hrvatske.

Prednosti nacionalne domene

Nacionalne domene na internetu su najbolji izbor za sve one koji žele svoje web stranice predstaviti prvenstveno domaćim korisnicima. Na taj način će svoje web stranice moći puno bolje rangirati putem pretraživača za korisnike iz Hrvatske, a to bi svakako trebao biti glavni cilj jer je riječ o organskom prometu kojem svaki vlasnik web stranica treba težiti. Osim toga, korisnici će lako prepoznati takve domene po kratici .HR pa će već i ranije znati što mogu očekivati, a možda će im baš to biti poticaj da kliknu i provjere vašu web stranicu.

nacionalne domene po kratici .HR
Korisnici će lako prepoznati domene po kratici .HR pa će im baš to biti poticaj da kliknu i provjere vašu web stranicu.

Registracija nacionalne domene se ponekad razlikuje od registracije neke globalne jer postoje određena pravila kojih se morate pridržavati.

Usluge informatičkih tvrtki

Zatrebate li uslugu registracije domene ili neku drugu srodnu uslugu, morat ćete potražiti neku informatičku tvrtku koja pruža takve usluge. Danas se možete odlučiti za brojne domaće i strane informatičke tvrtke. Krajnji rezultat će na kraju biti isti, bez obzira za koju od tvrtki se odlučite. 

Registracija domene – Prvi korak do web stranice i novih kupaca

Zato je dobro provjeriti što vam koja tvrtka može ponuditi, neke će vam ponuditi i bolju cijenu ako ugovorite više usluga kod njih, kod nekih ćete dobiti više besplatnih usluga uključenih u neki paket i slično.

Loading Facebook Comments ...