Brojne prednosti hrvatskog hostinga

Mnogi od vas vjerojatno gotovo svakodnevno otvaraju razne web stranice. Za to se služe svojim omiljenih internetskim preglednikom, kao što su Chrome, Firefox i dr. No, znate li nešto više o samom procesu koji se odvija u pozadini, nakon što upišete željenu web adresu?

Naravno, to nije ono što biste morali znati da biste se služili internetom. Ali, svakako je zanimljivo. Svaka adresa zapravo predstavlja domenu koja služi kako bi lakše zapamtili imena web stranica. A sve web stranice smještene su na nekom poslužitelju kako bi bile dostupne posjetiteljima u bilo koje doba dana i noći. Ta usluga naziva se hosting, a može se ugovoriti kod raznih pružatelja.

Strani i domaći pružatelji informatičkih usluga

Na tržištu se u posljednjih nekoliko godina pojavilo mnoštvo tvrtki koje nude razne informatičke usluge. Razlog za to je sve veći razvoj interneta, a s razvojem infrastrukture i sve veći broj korisnika. Mnogi od njih nisu samo posjetitelji, već oni koji žele na internet postaviti svoje internetske stranice. Za to im treba nekoliko različitih usluga, od kojih je svakako najvažniji hosting.

Iako ga se može ugovoriti i putem brojnih tvrtki, mnogi će se ipak radije odlučiti za hrvatski hosting. I to čak i uz činjenicu da je on ponekad skuplji od usluga koje nude neke strane tvrtke. A zbog čega je on toliko popularan?

Usluga na hrvatskom jeziku

Hrvatski hosting i njegova popularnost mogu se promatrati iz dva aspekta. Prije svega, dobit ćete vrlo kvalitetan proizvod koji bez problema može konkurirati onima iz inozemstva. A s druge strane, dobit ćete kompletnu podršku na domaćem jeziku, što je mnogima ono najbitnije zašto se odlučuju baš za njega.

Mnogi korisnici danas, iako su informatički vrlo pismeni, imaju problema sa stranim jezicima. Zato se odlučuju za ovu domaću varijantu jer su na taj način sigurni da će bilo kakva pomoć biti na jeziku kojeg razumiju. A to može biti pomoć tijekom samog ugovaranja, ali i kasnije, kada morate svoje stranice prebacivati na neki poslužitelj i napraviti sve potrebne korake.

Četiri osnovne vrste hostinga

Kao što je slučaj i kod većine stranih tvrtki, hrvatski hosting koji vam nude razne tvrtke se uglavnom može podijeliti na četiri osnovne vrste:

  • Dijeljeni
  • Reseller
  • VPS
  • Namjenski

Osim njih, brojne tvrke nude i razne prilagođene pakete s različitim uključenim uslugama, sve kako bi se još više približili korisniku i privukli ga baš k svojoj ponudi.

Dijeljeni i reseller hosting

Ove dvije vrste hrvatskog hostinga možemo promatrati kao one najosnovnije. Dijeljeni zapravo podrazumijeva dobivanje prostora na jednom velikom poslužitelju i spada u najjeftniji oblik. Ako se pitate što je toliko loše u dobivanju prostora na jednom poslužitelju, odgovor je vrlo jednostavan. Osim vas, sličan prostor na istom poslužitelju dobilo je još mnoštvo drugih korisnika. A to znači da su svi korisnici zaslužni za ukupan rad poslužitelja.

Reseller hosting je slična varijanta, ali uz jednu značajnu razliku. Naime, ovdje možete svoj dio koji ste zakupili iznajmljivati drugima, za određenu naknadu ili besplatno. Ovu vrstu najčešće koriste oni koji se bave izradom web stranica jer na taj način mogu klijentu odmah prikazati kako bi one izgledale na internetu.

VPS i namjenski hosting

Hrvatski hosting ima rješenje i za one koji traže samo vrhunsku uslugu, odnosno najbolje vrste. Prije svega, kao neko optimalno rješenje se korisnicima nameće VPS (engl. virtual private server). Sličan je na prvi pogled kao dijeljeni, no u ovom slučaju ovdje postajete vlasnik samo jednog virtualnog dijela. Također, ostali korisnici na tom istom poslužitelju su potpuno neovisno od vas pa nemate brige od mogućih posljedica zbog njihovog korištenja.

Za one koji traže najbolje rješenje, tu je namjenski hosting, odnosno zakup cijelog poslužitelja. Iz toga je jasno da u tom slučaju baš ništa ne može dovesti do određenih problema, poput usporavanja, nedostupnosti i sl.

Za koju hosting tvrku se odlučiti?

Odabir tvrtke koja će vam ponuditi smještaj vaših web stanica nije nimalo lagan. Velika je konkurencija i svako nudi ponešto. Primjerice, www.studio4web.com nudi od svega ponešto pa ne biste trebali imati problema s odabirom odgovarajućeg paketa hrvatskog hostinga.

Ovakve tvrtke, osim te usluge, nude i brojne druge zanimljivosti, poput registracija domena, ugovaranja certifikata i slično. A često će vam izaći u susret te u slučaju narudžbe više usluga, možete očekivati i dodatni popust. Zato odaberite onu tvrtku koja vas je osvojila na prvu svojom ponudom.

Tražite li novi pametni telefon? Prečitajte sljedeči tekst i dobit čete zanimljiv i iskren pogled na tržište.

Lexmark toner za kvalitetan ispis. Upotrebom originalnih dijelova tvrtke Lexmark možete računati na dosljedan i kvalitetan ispis od prve do posljednje stranice. Čitajte više …

Loading Facebook Comments ...