Pametno koristite svoj pametni telefon

Pametni telefoni danas su neizbježan dio svakodnevice mladih i starih, odraslih i djece. Velik napredak tehnologije omogućio je da danas svojim pametnim telefonima radimo stvari koje prije deset, ili čak pet godina nismo mogli ni sanjati.

Fotografije visoke rezolucije, igrice, glazba, filmovi, cijeli internet nadohvat ruke – sve je to, i više, moguće dokučiti putem pametnog telefona. Upravo radi toga, njihov odabir, kao i njihovo pravilno korištenje i zaštita veoma su bitni kako biste izbjegli negativne posljedice.

Pažljivo birajte pametni telefon

Kada su u pitanju pametni telefoni, tržište je danas preplavljeno modelima s različitim značajkama i mogućnostima, pa je stoga nekada najlakše jednostavno se odlučiti za najrazvikaniji brand. Ipak, to također znači da se otvarate mogućnosti da nabavite skupocjen mobitel koji ne odgovara vašim potrebama, te uzalud plaćate za specifikacije i mogućnosti koje vam ne trebaju.

Iako to zahtijeva trud, prije kupnje svakako razmislite o tome bez kojih stvari ne možete, a koje su vam nebitne. Uz to, obratite pozornost i na forume i recenzije na internetu. U svakom slučaju, dobro provjerite sljedeće stavke, s obzirom da su to neke od najvažnijih stavki:

  • procesor,
  • radna memorija
  • memorij za pohranu

Uz to, obratite pozornost i na kapacitet baterije, što je danas problem kod mnogim modela. Srećom, power bank kao zamjenska baterija tu može itakako pomoći. Ostale specifikacije manje su bitne, pogotovo ako vam kvaliteta slike, rezolucija ekrana i slično nije pretjerano važno.

Bitka velikih brandova za kupce

Postoji nekoliko tvrtki koje se danas bore za tron najpopularnijih u svijetu pametnih telefona. Iako njihovi modeli nude zbilja velik izbor značajki, samo ime tvrtke nosi cijenu jer brendirane stvari, na kraju, uvijek su mnogo skuplje. To znači da za isti proizvod, s istim značajkama nekad možete platiti čak i dvostruko više, upravo zato što se radi o velikom brandu.

Iako su današnji pametni telefoni mnogo skuplji od onih prije desetak godina, ponekad vrijedi riskirati, i odlučiti se za model neke tvrtke koja je nova na tržištu. Činjenica je da veliki brandovi rijetko svoje pametne telefone proizvode potpuno sami – najčešće određene dijelove za svoje modele kupuju od drugih proizvođača, koji se često vremenom odluče okušati u samostalnoj proizvodnji. S obzirom da se radi o novijoj tvrtci, njihove cijene biti će pak mnogo pristupačnije, dok će i dalje moći ponuditi istu kvalitetu koju nude i renomirani brandovi.

Sigurno korištenje pametnog telefona

Na kraju, sigurnost pametnog telefona veoma je bitna – kako za vaš, tako i za telefon vaše djece. Imate li dijete, svakako na aplikacijama koje to omogućuju uključite dječji filter, koji će dijete zaštititi od neželjenih sadržaja i aplikacija. Također imajte na umu da je minimalna dobna granica za stvaranje računa na mnogim društvenim mrežama 13 godina (često i viša).

Mnogi pametni telefoni danas također omogućuju zaključavanje putem lozinke, PIN-a ili otiska prsta, što je svakako dobra ideja imate li na mobitelu privatne informacije. Obratite pozornost na aplikacije koje instalirate – iako sustav provjere nije savršen, aplikacije s trgovina aplikacijama za sada najpouzdaniji su izbor.

Kod aplikacija koje se plaćaju također pripazite na to radi li se o jednokratnom iznosu ili godišnjoj, mjesečnoj, (a nekad čak i tjednoj ili dnevnoj) naknadi, pogotovo ako imate uključenu opciju automatskog skidanja novca s računa. Kako biste se zaštitili od gubitka podataka, svakako često radite sigurnosnu kopiju. Mnogi operacijski sustavi nude stvaranje (kodirane ili ne) sigurnosne kopije u oblaku koji dolazi uz korisnički račun, no ako ste nepovjerljivi, vlastitu sigurnosnu kopiju većine podataka također možete napraviti i sami.

Dodatna baterija za digitalne naprave

Kao što je već ranije spomenuto, velika boljka današnjih uređaja, bilo da je riječ o mobitelima, tabletima ili drugim, upravo je baterija. Tehnologija se iz godine u godinu sve više razvija i baterije su sve snažnije. No, brojne novotarije koje su ugrađene u današnje uređaje jednostavno traže sve više i više procesorske snage koji brzo troše bateriju. Kako biste bili sigurni da vas baterija neće izdati, svakako kupite power bank.

To je poseban uređaj koji morate napuniti strujom i koji vam služi kao rezervna baterija, odnosno nakon što se pametni telefoni spoje na njih, krenut će se puniti kao da ste ih uštekali u struju. Power bank je najčešće malih dimenzija te vam ne bi trebao biti problem da ga uvijek ponesete sa sobom. Samo budite sigurni da ste ga prije toga napunili, inače vam neće biti od koristi.

Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404