Osobitosti prijenosnog računala

Povijest računala

Prvo prijenosno računalo namijenjeno masovnom tržištu svjetlo dana ugledalo je u travnju 1985. godine, a proizvela ga je japanska tvrtka Toshiba. Model prvog prijenosnog računala bio je T1100 te je upravo on prijenosna računala približio širim masama koje su ga počele kupovati te od tada počinje njegov uspon. 

Dovoljno je reći da je prijenosno računalo danas sastavni uređaj brojnim domava. Upravo izlaskom prvog modela, započinje tehnološki procvat koji nas je uveo u svijet mobilnosti, nakon čega su uslijedili pametni telefoni.

Glavnim proizvođačima prijenosnih računala danas se smatraju: Acer, Apple, Asus, Dell, HP, Lenovo i drugi.

Struktura prijenosnog računala

Kod prijenosnog računala kućište je napravljeno u obliku rasklopivog kovčežića kod kojeg je u jednoj strani smješten zaslon, a u drugoj tipkovnica u kojoj se nalazi matična ploča te ostale komponente računala. Također, pojavom bežičnih internetskih mreža, prijenosna računala sadrže i sklopove za povezivanje na internet. Grafičke kartice razlikuju se od modela do modela.

Prijenosno računalo
Dovoljno je reći da je prijenosno računalo danas sastavni uređaj brojnim domava.

Vanjski tvrdi disk za više mjesta za pohranu

Vanjski tvrdi disk je disk, postavljen izvan računala te pruža mogućnost većeg skladišnog prostora za datoteke i dokumente. Dakle, povećava memoriju računala. Neki vanjski tvrdi diskovi se spajaju na računalo te se pokreću na taj način, odnosno računalo im daje snagu za pokretanje dok neki koriste vlastito napajanje. 

Vanjski tvrdi diskovi imaju različite skladišne kapacitete te se na različite načine mogu spajati s računalom (USB, Bluetooth, eSATA ili bežično).

Odaberite odgovarajući model vanjskog tvrdog diska

Iako danas možete pronaći brojne proizvođače vanjskih tvrdih diskova, kvaliteta im je uglavnom vrlo slična. Najbitnije je odabrati odgovarajući kapacitet. Ako imate mogućnosti, odlučite se za neki većeg kapaciteta kako ne biste morali u skoro vrijeme kupovati još jedan novi model.

Loading Facebook Comments ...