Auto sijalice su danas puno kvalitetnije

Kada je riječ o potrošnim dijelovima automobila, auto sijalice su jedan od njih. Nalaze se na prednjem i stražnjem dijelu automobila, iako ih danas često možemo vidjeti i na drugim mjestima, primjerice na bočnim stranama ili čak i na krovu. Možemo razlikovati dvije vrste, one koje služe za osvjetljavanje i one koje služe ga signalizaciju. Upravo one koje služe za osvjetljavanje se najbrže troše i njih ćete morati najčešće mijenjati. Srećom, dostupne su u jako mnogo trgovina pa njihova zamjena ne bi trebala predstavljati nikakav problem.

Vrste

U većinu automobila se zbog uštede ugrađuju klasične halogene auto sijalice. One imaju relativno dugi vijek trajanja, a njihova proizvodnja je jeftina tako da ne utječe mnogo na krajnju cijenu automobila. Isto tako, kada su auto sijalice u pitanju, u skupe i luksuzne automobile nekada se ugrađivala  Xenon rasvjeta. Ona je pružala puno bolju osvjetljenost, no to je imalo za posljedicu i puno veću cijenu. Razvojem tržišta i sve većom konkurentnošću, Xenon rasvjeta je postala cjenovno dostupna i kod automobila srednje i niže klase. No, sve većim razvojem LED tehnologije, auto sijalice temeljene na LED rasvjeti (npr. H7 LED)su se počele ugrađivati u automobile.

Led auto sijalice

LED auto sijalice imaju dvije velike prednosti u odnosu na ostale vrsta auto sijalica. To su dugi vijek trajanja i odlična osvjetljenost. Imajte na umu na LED auto sijalice uglavnom dolaze s malim ventilatorom koji im služi za hlađenje pa bi prije kupovine trebali provjeriti da li kod farova vašeg automobila ima dovoljno mjesta. Ukoliko niste sigurni kako to provjeriti, najbolje bi bilo da pitate nekog auto električara.

Tržište

Auto sijalice danas možete pronaći u gotovo svim trgovinama koje prodaju automobilsku opremu. Nerijetko ćete određeni asortiman pronaći i na nekim bolje opremljenim benzinskim postajama. Osim klasične kupnje u lokalnim trgovinama, auto sijalice možete naručiti i putem Interneta. No, tada trebate dobro pripaziti. Naime, zbog velike potražnje za njima, na takvom tržištu se mogu pronaći i dosta nekvalitetni primjerci koji neće ispunjavati svoju svrhu. Najčešće je riječ o slabijem osvjetljenju ili puno manjem vijeku trajanja od deklariranog. Zato ako i kupujete putem Interneta, koristite veće, poznate internetske trgovine kako biste bili sigurni da ćete dobiti ono što ste i platili.

Loading Facebook Comments ...