Motorna ulja – život i snaga motora

Motori s unutarnjim izgaranjem, poput onih koji se koriste u automobilima, autobusima, kamionima, radnim strojevima, motociklima i drugim vozilima, sadrže veliki broj pokretnih dijelova koji tijekom rada proizvode toplinu i trenje. To čini motor manje učinkovitim pri proizvodnji snage, a može prouzročiti i štetu na dijelovima motora.
Motorna ulja su osmišljena da preveniraju trenje metalnih dijelova i njihovo zagrijavanje te da hlade i podmazuju motor, povećavajući tako njegovu učinkovitost i vijek trajanja. Zahvaljujući motornim uljima, motor na vašem vozilu će vas vjerno služiti dugi niz godina.

Tržišna ponuda motornih ulja

Motorna ulja na tržištu su dostupna pod mnogim različitim markama, a razlikuju se i po širokom rasponu cijena. Postoje specijalna i opća ulja, kao i varijante za dvotaktne i četverotaktne motore. Ipak, osnovna podjela po kojoj se dijele motorna ulja je ona prema njihovom nastanku i prema tome  se dijele na:

  • mineralna ulja
  • sintetička ulja
  • polusintetička ulja
  • biljna ulja

Svako od ovih spomenutih ulja ima određene karakteristike o kojima ćemo ukratko reći ponešto u nastavku teksta.

Mineralna ulja

Mineralna motorna ulja se dobivaju iz sirove nafte kao proizvod procesa destilacije nafte. Budući da je ovo ulje jednostavnije proizvesti nego sintetičko ulje, njegova tržišna cijena je daleko niža. No, ovo ulje se ne može pohvaliti idealnim karakteristikama.

Primjerice, prisutnost voska u mineralnim uljima može dovesti do slabih svojstava protoka u hladnim vremenskim uvjetima, a na visokim temperaturama slaba stabilnost oksidacije može dovesti do stvaranja mulja i kisele otopine. Osim toga, viskoznost mineralnog ulja se značajno mijenja s temperaturom, što ima negativne posljedice pri visokim temperaturama.

Sintetička ulja

Sintetička motorna ulja su kemijski spojevi stvoreni umjetno. Za razliku od mineralnih ulja, kemijska struktura sintetskih je više ujednačena, dajući im mnogo veću toplinsku stabilnost. To znači da sintetska ulja obično nadmašuju mineralna ulja na visokim i niskim  radnim temperaturama.

Osim toga, sintetička ulja  imaju tendenciju zadržavanja mnogo veće bazne vrijednosti, što ovo ulje čini dugotrajnijim. Rezultat toga je rjeđa potreba za njegovom promjenom.

Druge prednosti uključuju viši  indeks viskoznosti i manje emisije ugljikovodika. No, zbog svih tih karakteristika sintetička motorna ulja imaju nešto veću tržišnu vrijednost.

Polusintetička ulja

Polusintetička motorna ulja su mješavina mineralnih i sintetičkih ulja koja su dizajnirana za održavanje niskih troškova, a za razliku od mineralnih ulja ipak su nešto boljeg svojstva viskoznosti i podmazivanja. Ova ulja također pružaju relativno dobru zaštitu kod teških opterećenja i visokih temperatura.

Polusintetička ulja su u pravilu manje hlapljiva, što znači da se isparavaju sporije, što rezultira većom potrošnjom goriva. Ove vrste ulja su obično skuplje od mineralnih, a jeftinije od sintetičkih ulja.

Bio ulja

Zbog sve izraženije zabrinutosti za okoliš, kao i zbog bojazni da će u budućnosti nestati resursi za proizvodnju sintetičkih i mineralnih ulja, došlo je do velikog interesa za razvoj i proizvodnju bioloških alternativa sintetičkim i mineralnim motornim uljima.

U skorijoj budućnosti, možemo očekivati da će sve veći broj ljudi početi koristiti bio ulje za podmazivanje i održavanje motora svojih vozila.

0
Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404