Katalizatori za smanjenje onečišćenja

Današnji automobili sve su kompleksniji i napredniji. Sve to s ciljem kako bi kupcima bilo što zanimljiviji. No, problem koji oduvijek prati auto industriju vezan je uz onečišćenje i zagađenje okoliša zbog ispušnih plinova.

Automobila je na cestama svakim danom sve više, a samim time i raste količina ispušnih plinova koji se svakodnevno ispuštaju u atmosferu. Stoga su uvedeni strogi zakoni i norme kojih se proizvođači automobila moraju pridržavati, a sve s ciljem smanjenja razine onečišćenja. Iako postoje različiti dijelovi auta koji su tome namijenjeni, katalizator je svakako jedan od najvažnijih.

Općenito o katalizatoru i njegovoj primjeni

Katalizator je dio koji je postavljen u ispušni sustav automobila, bez obzira o kakvoj vrsti automobila se radi. To je i logično, s obzirom da iz ispušnog sustava odlaze brojni plinovi koji su bez ovog dijela auta štetni za okoliš.

Prvi puta se pojavio u automobilima koji su na tržište došli 1986.g. te su ti automobili sadržavali posebne oznake kojima se to naglašavalo. Od tada se počelo voditi više brige o zagađenju okolišta te je 1993.g. uvedena tzv. Euro norma za emisiju goriva, čime je katalizator postao obavezni dio svakog novog automobila.

Dijelovi katalizatora

Katalizatori koji se koriste kod automobila s benzinskim i dizelskim motorima razlikuju se po sadržaju zaštitnog premaza. To i ne čudi, s obzirom da su ispušni sustavi kod te dvije vrste motora različiti. No, bez obzira na to, katalizator se sastoji od sljedećih dijelova:

 • Kućište – najčešće izgleda kao cilindar s toplinskom izolacijom. To je cijev koja ide s prednje strane automobila i prikuplja plinove iz ispušne grane.
 • Prijenosnik – sastoji se od mnoštva kanalića kojima cirkuliraju ispušni plinovi. Može biti izrađen od metala ili keramike.
 • Srednji sloj – on prekriva kanaliće prijenosnika i ima porozna svojstva.
 • Katalitički aktivan sloj – njegov zadatak je da izazove kemijsku reakciju pri doticaju sa štetnim sastojcima iz ispušnih plinova te da ih neutralizira. Upravo zbog toga je ovo najvažniji dio.

Simptomi istrošenog katalizatora

Katalizator se s vremenom troši. Naravno, brzina njegovog trošenja ovisi o učestalosti vožnje. Oni koji ne koriste automobil tako često, vjerojatno ga neće morati dugo zamijeniti, odnosno dugo neće doći do trošenja. Ovo su najčešći simptomi njegove istrošenosti:

 • Paljenje lampice za provjeru motora nakon što se prekorači određena brzina
 • Lupanje tijekom vožnje
 • Smanjenje snage motora
 • Povećana potrošnja goriva

Primijetite li neki od ovih simptoma, svakako posjetiti automehaničara koji će provjeriti njegovo stanje te vam savjetovati je li vrijeme za zamjenu.

Zamjena katalizatora

Jednom kada utvrdite da vam je katalizator istrošen i da je došlo vrijeme za njegovu zamjenu, možete se odlučiti za tri vrste:

 • Originalni – ovo je naravno najskuplja varijanta, ali ujedno možete biti sigurni da bi mogao izdržati i narednih 200 tisuća kilometara, što je mnogima i više nego dovoljno.
 • Zamjenski – ovo spada u neko optimalno rješenje i za otprilike duplo manju cijenu od originalnog, možete dobiti odličan proizvod. Uglavnom je riječ o katalizatorima koje proizvode brojni renomirani brandovi te možete biti sigurni u dobru kvalitetu.
 • Univerzalni – ovo spada u najjeftiniju varijantu i riječ je o modelima koji odgovaraju na svaki automobil. Planirate li još dugo voziti svoj automobil, onda se svakako bolje odlučiti za originalni ili zamjenski.

Kupnja u lokalnim i internetskim trgovinama

Katalizatori, kao i svi ostali dijelovi auta mogu se kupiti u lokalnim i internetskim trgovinama. Kupnja u jednoj i drugoj vrsti trgovina ima svoje prednosti i mane. Tako će vam u lokalnim trgovinama često prodavač moći dati dodatni savjet, vezan uz određene autodijelove, opremu za auto i sve drugo što vas zanima. Osim toga, uglavnom ćete ono što ste poželjeli kupiti moći odmah ponijeti sa sobom.

S druge strane, kupnja u internetskim trgovinama je u sve većem porastu. A razloga za to ima mnogo. Kupcima se prije svega sviđa jednostavnost pretraživanja. Mnoge trgovine tako imaju mogućnost da odaberete svoj model automobila te će vam se nakon toga prikazati sve kategorije autodijelova i opreme koji su dostupni za njega. Tako nećete morati puno razmišljati je li određeni dio za auto prikladan za vaš model ili nije. A osim toga, dijelovi auta koje ćete kupiti na ovaj način su vrlo često jeftiniji nego u slučaju lokalne kupnje. Jedini nedostatak je nekima to što će ipak morati pričekati nekoliko dana dok naručeno ne stigne na kućnu adresu. No, ako vam se ne žuri, sve ostale prednosti to jednostavno nadoknađuju.

Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404