Žgaravica poziva da promijenite životne navike

Od svih smetnji u probavi, žgaravica je možda jedan od najneugodnijih, ali i dugotrajno najopasnijih smetnji koje se mogu pojaviti. Patite li od žgaravice često, veoma je važno da potražite pomoć, na vrijeme se obratite liječniku te promijenite navike koje je mogu uzrokovati.

Postoje brojne stvari koje vam mogu pomoći u prevenciji, ali i one koje vam mogu pomoći nakon što se već pojavi da je ublažite.

Specifična bol

Žgaravica se povremeno javlja kod oko 30 % populacije, a oko 7 % odraslih ljudi s njom se muči svakodnevno, zbog čega je ona kod nas smatrana gotovo pa očekivanom pojavom, koju rijetko tko spominje doktorima. Ipak, tijekom vremena, žgaravica može utjecati na velike probleme, zbog čega je važno reagirati na vrijeme. 

Nastaje zbog refluksa, odnosno povrata sadržaja iz želudca u jednjak, najčešće nakon obilnijih obroka, zbog kombinacije:

  • Povećanog tlaka u želucu
  • Slabijih mišića koji zatvara jednjak na mjestu spajanja s želucem

Iako bi ti mišići trebali funkcionirati kao nepovratni ventil koji hranu propušta u jednom smjenu, nekad ne ispunjavaju zadaću kako treba, zbog čega dolazi do ove neugodne boli.

Različiti razlozi

Pojava žgaravice je iz raznih razloga. Osim stresa, može je uzrokovati i pušenje, alkohol i gazirana pića, uska odjeća, debljina, trudnoća i obilni obroci, kao i pržena, slatka i masna hrana,  čokolada, jaki začini i čajevi, citrusno voće itd. 

Žgaravica može biti nuspojava raznih drugih bolesti, poput problema sa srcem

Loše žvakanje i brzo guranje grane u usta također mogu biti uzročnici, a može biti rezultat i teških tjelesnih napora odmah nakon jela, kao i nuspojava pojedinih lijekova. Žgaravicu možemo prepoznati prema specifičnom osjećaju boli i pečenja iza prsne kosti, koji se može širiti prema ždrijelu. Uz njuponekad dolazi  i regurgitacija, odnosno povrat tekućine ili hrane u usta, pogotovo kod saginjanja i u ležećem položaju.

Promijenite životne navike

Žgaravica može biti nuspojava raznih drugih bolesti, poput problema sa srcem, a i sama po sebi tijekom vremena može uzrokovati velike probleme u probavi. Najbolji način borbe protiv žgaravice je promjena životnih navika. A to su izbjegavanje određenih namirnica, sporije jedenje i temeljitije žvakanje. Također i izbjegavanje uske odjeće, više kretanja i smanjenje tjelesne težine sve su dobre preventivne mjere.

Ipak, jednom kada se pojavi žgaravica, dobro se koristiti i brzim rješenjima za smanjenje boli. Lijekovi protiv žgaravice (antacidi, H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe) dostupni su za kupnju bez recepta, a ako više volite prirodne lijekove, mogu vam pomoći i orašasti plodovi, mineralna voda, limun, čajevi te soda bikarbona.

Loading Facebook Comments ...