Smanjite opadanje i prorjeđivanje kose

Loša prehrana, brze dijete, zdravstveni problemi i velika izloženost stresu, samo su neki od uzroka slabe, lomljive i prorijeđene kose zbog čega je važno uzimati dodatke prehrani koji će ojačati kosu i potaknuti njezin rast. 

Neki od takvih dodataka prehrani su multivitamini, minerali, esencijalne masne kiseline, aminokiseline i probiotici. Važno je znati da treba proći najmanje 6 mjeseci kontinuiranog konzumiranja kako bi promjene na kosi bili vidljive. Vitamini za kosu su se mnogima pokazala kao odlično rješenje.

Vitamini za kosu su se mnogima pokazala kao odlično rješenje
Vitamini za kosu u napitku koji brine o zdravlju kose

Učinkovita pomoć za kosu

Osim loše prehrane i izloženosti stresu, na gubitak kose i njezino prorjeđivanje utječe i poremećena ravnoteža vitamina i minerala u organizmu pa se tako kao najbolji vitamini za kosu preporučuju:

  • Cink – potiče rad štitnjače čiji usporen rad utječe na gubitak kose; potiče sintezu proteina i dijeljenje stanica pa na taj način obnavlja vlasi kose
  • Bakar – nalazi se u sastavu pigmenata melanina koji daje boju kosi i koži, sudjeluje u sintezi kolagena, bjelančevine koja izgrađuje kosti, kožu i kosu
  • Selen – zajedno s cinkom potiče rast zdrave kose
  • Željezo – izgrađuje DNA stanice folikula vlasišta

Također, posebno dobri vitamini za kosu su vitamini B-kompleksa, prvenstveno biotin i folna kiselina te vitamini A, C, D i E. Vitamin A je jak antioksidans koji potiče rast i jačanje kose, biotin (vitamin B7) usporava gubitak kose te ulazi u sastav kreatina koji izgrađuje kosu, vitamin C sudjeluje u sintezi kolegena koji jača vlasi kose i pomaže apsorpciji željeza u organizmu. Vitamin D jača folikule kose i stimulira njezin rast, dok vitamin E potiče rast kose na način da pospješuje cirkulaciju vlasišta i na taj način smanjuje djelovanje slobodnih radikala na folikule vlasi kose. 

Pravilno dozirajte vitamine za kosu

Vitamini za kosu, kao i ostali dodaci prehrani, trebaju se konzumirati u preporučenim dnevnim količinama jer prekomjeran unos bilo kojeg vitamina može izazvati suprotan efekt. Tako na primjer, prekomjeran unos selena i vitamina A može pojačati gubitak kose.

Na tržištu danas postoje brojne formule vitamina za kosu koje se uzimaju oralno kao dodatak prehrani ili pak kao šamponi, kapi ili ampule koje blagotvorno djeluju na poboljšanje stanja kose.

Esencijalne masne kiseline kao saveznik kose

Osim vitamina za kosu,  za poticanje rasta kose odlične su se pokazale i esencijalne masne kiseline čiji su prirodni izvori riblje ulje i ulje sjemenki lana. Također, omega 3 masne kiseline dokazano imaju blagotvorno djelovanje na vlasište kose, daju mu vlažnost, smanjuju svrbež i stvaranje prhuti te stimuliraju rast kose, blagotvorno djelujući na smanjenje upale vlasišta.

Loading Facebook Comments ...