Razlozi za nadutost i gasove u organizmu

Nadutost u trbuhu je najčešće znak koji ukazuje na nedostatak enzima koji probavljaju laktozu i fruktozu. Osim toga, nadutost može biti i upozoravajući znak za postojanje bolesti poput celijakije ili poremećaja rada jetre ili žuči. 

Vrlo često je nadutost popraćena bolovima u trbuhu i proljevom kao očitim znakovima koji ukazuju  na bolesti crijeva. Također, osim što može upućivati  na postojanje bolesti, ona može biti i posljedica, odnosno nuspojava primjene raznih lijekova zbog čega je vrlo važno posjetiti liječnika koji će utvrditi točan uzrok ovog simptoma.

Gasovi kao posljedica nadutosti

Nadutost je vrlo često popraćena i gasovima u stomaku. Gasovi i nadutost najčešće su prisutni u gornjem dijelu crijeva gdje dospijeva zrak koji je u organizam ušao tijekom jela, pijenja ili pak žvakanja žvakaćih guma. Također, gasovi u crijevima mogu se nakupiti i u donjem dijelu trbuha ili debelom crijevu što je normalan proces do kojeg dolazi zbog aktivnosti bakterija prisutnih kod neprobavljene hrane.

Nadutost te prekomjerna proizvodnja gasova u organizmu
Pijenje čajeva pomaže protiv nadutosti

Vjetrovi nastali zbog neprobavljene hrane sastoje se od vodika, ugljikovog dioksida ili metana. Vjetrovi se iz organizma najčešće oslobađaju kroz rektum. Ispuštanje plinova, odnosno vjetrova, normalna je pojava te se kod većine ljudi odvija nekoliko puta dnevno kao posljedica normalnih i zdravih metaboličkih procesa i procesa raspadanja hrane. Ipak, važno je napomenuti kako pretjerano ispuštanje vjetrova može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem, odnosno probavne poremećaje.

Hrana koja uzrokuje nadutost i proizvodnju gasova

Kako bi se smanjila nadutost te prekomjerna proizvodnja gasova u organizmu, važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju idućih namirnica:

 • grah 
 • leća
 • mliječni proizvode koji sadrže laktozu
 • fruktoza i sorbitol (nalaze se u voću i sladilima)
 • hladna hrana i ledena pića

Kako izbaciti gasove iz stomaka

Kako bi se reducirala nadutost i proizvodnja gasova u organizmu, kako bi se otkrio njihov pravi uzrok i našao način za izbacivanje gasova iz stomaka, najbolje je napraviti analizu stolice.

Video: Kako se resiti nadutosti u stomaku?

Naime, analizom stolice se dijagnosticira postojanje bakterija koje stvaraju gasove, odnosno vjetrove. Ukoliko analiza ne potvrdi postojanje bakterija i neko teže oboljenje, najbolji način za izbacivanje gasova iz trbuha je promjena prehrambenih navika poput:

 • sporijeg jedenja i temeljitijeg žvakanja hrane
 • izbjegavanja gaziranih pića i bilo kakvih drugih pića tijekom konzumiranja obroka
 • određivanja namirnica koje organizmu najviše smetaju te potom smanjivanje njihovog unosa
 • korištenja začina kao što su kim, anis, komorač, đumbir, matičnjak ili anđelika
 • pijenje čajeva protiv nadutosti
 • neodlaska na spavanje netom poslije obroka već kupanja u toploj kupki i postavljanja termofora na trbuh i slično
Loading Facebook Comments ...