Prepoznatljiv oblik bregaste osovine

Automobili su sastavljeni od mnoštva dijelova od kojih svaki ima neku određenu funkciju. Svi ti dijelovi zaduženi su kako bi sve besprijekorno funkcioniralo. Govorimo li o najvažnijem dijelu automobila, svi će se složiti da je to motor. Neophodno je da on ispravno radi i u slučaju bilo kakvih problema, morate se odmah uputiti autemahničaru kako bi on dijagnosticirao i otklonio kvar.

Motor se sastoji od raznih dijelova, a jedan od njegovih prepoznatljivih dijelova svakako je bregasta osovina koju karakterizira specifičan izgled s raznim brijegovima.

Općenito o bregastoj osovini

Bregasta osovina za auto je kod novijih automobila smještena u glavi motora, točno iznad cilindara. Puna je brijegova i upravo po njima ju je lako prepoznati. Oni nemaju dekorativnu funkciju već služe za  otvaranje i zatvaranje ventila.

Funkcioniranje bregaste osovine je zapravo vrlo jednostavno. Ona se okreće tijekom vožne te brijeg pritišće podizač ventila. Na taj način gura ventil prema sredini cilindara. To omogućuje ulaz smjese ili ispušnih plinova. Bregasta osovina se i dalje nastavlja okretati i to uzrokuje da se brijeg spusti s podizača ventila i ponovo se zatvara.    

Pogon bregaste osovine

Kada je u pitanju pogon bregaste osovine, on se može se prenositi pomoću:

  • Zupčastog remena
  • Lanca

Najčešći način prijenosa pogona je zupčasti remen. No, to nije njegova jedina funkcija. On je još odgovaran za pokretanje nekih važnih dijelova, primjerice pumpe tekućine za hlađenje. On može puknuti i zbog toga dolazi do trenja i sudaranja između klipa i ventila koji su otvoreni. 

Osim toga,  automobilska bregasta osovina se može pogoniti i pomoću lanca. Ovakvo rješenje koriste samo određeni proizvođači automobila, a jedan od zagovornika ovog načina pogona je BMW. 

Kupnja autodijelova online

Kada dođe vrijeme za zamjenu bregaste osovine, možete je kupiti u lokalnim trgovinama, ali i u web trgovinama s autodijelovima. Sve se više vozača odlučuje upravo za tu drugu opciju jer ima brojne prednosti. Prije svega, vrlo jednostavno ćete pronaći odgovarajući model. Bregasta osovina je tipski dio automobila što znači da je prilagođena svakom modelu automobila, tj. ne možete kupiti univerzalni dio. 

Kupnjom u web trgovini bit će dovoljno da unesete svoj model i marku automobila te njegovu godinu proizvodnje te će vam u vrlo brzo biti ponuđen ispravan model bregaste osovine koja odgovara vašem vozilu. Nakon kupnje, potrebno je samo pričekati nekoliko dana da vam proizvod stigne na kućnu adresu te ga nakon toga odnesite automehaničaru da ga zamijeni.

Loading Facebook Comments ...