Od crvene do svih drugih boja ruževa

Ruževi za usne imaju dugo povijest, a samo ime dolazi od francuske riječi rouge koja znači crveno. Razlog takvog imena krije se u tome što su sve do druge polovice 20. stoljeća oni bili isključivo crvene boje. U drevnoj civilizaciji Inda žene su ih također koristile, a pravile su ih od usitnjenog poludragog kamenja crvene boje, dok su ih Egipćanke izrađivale od mješavine proizvoda crvene boje i joda te broma. Tako napravljeni, nerijetko su dovodili do teških kožnih bolesti i opeklina uzrokovanih teškim metalima.

Na sličan način je svoje ruževe pravila i Kleopatra i to miješajući drobljene mrave i kosenil, a sjaj je dobivala dodajući smjesi riblje ljuske.

Od krutog ruža do zabrane

Prvi ruž koji nalikuje današnjim modelima izumio je andaluzijski kozmetičar Abu al-Qasim al-Zahraw koji je svoju smjesu stavljao u kalupe, a istoj dodavao i parfem. Takvi ruževi za usne bili su dugotrajniji i praktičniji jer su ga korisnice mogle nositi sa sobom. 

Ruževi za usne
Ruževi za usne svakodnevni dodatak svakog make up-a

Ova vrsta osmišljena je u zlatnoj eri islamske civilizacije, a u kasnijim razdobljima, katolička crkva zabranila ih je smatrajući ih utjelovljenjem Sotone te tvrdeći da ih nose samo prostitutke.

Popularizacija ljepote usana u Europi

Popularizaciju ruževa za usne u Europi, točnije u Engleskoj, započela je kraljica Elizabeta I. koja je njegovala bijeli aristokratski izgled lica i nošenje crvenog ruža. U ovom razdoblju oni su se izrađivali od mješavine pčelinjeg voska i crvenih pigmenata dobivenih od različitih biljaka poput ruža.

Video: Povijest ruža za usne

Prvi suvremeni ruž u tzv. bulletu, izradio je Guerlain 1870. godine, a prva reklama osvanula je 1952. godine u jednim novinama u klopu kapanje Fire & Ice, odnosno Vatra i led.

Suvremeni dodatak svakom make up-u

Danas su ruževi za usne svakodnevni dodatak svakog make up-a te se smatraju sastavim dijelom uređivanja svake žene. Ovaj modni dodatak je kroz godine prošao brojne faze pa su tako jedno vrijeme iznimno popularni bili crveni ruževi za usne, zatim oni u boji fuksije, odnosno u rozim nijansama, dok danas vlada trend tzv. nude ruževa za usne, odnosno u neutralnim ili zemljanim bojama. Razvojem make up industrije, osim boja razvile su se i brojne teksture pa tako danas razlikujemo:

  • Mat 
  • Sjajne 
  • Sedefaste 
  • Tekuće 
  • Bullet 

Najveću popularnost u svijetu ostvarili su tekući mat ruževi u nude nijansama pa tako danas gotovo da ne postoji osoba koja u svojoj kolekciji ne posjeduje barem jedan takav. Kao njihova najveća prednost ističe se njihova dugotrajnost.

Loading Facebook Comments ...