Liječenje zuba je potrebno kada prevencija više nije dovoljna

Liječenje zuba je važan dio oralne higijene i zdravlja općenito. Svaki put kad osjetite bol ili nelagodu u zubima, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu i da biste trebali posjetiti stomatologa. No, kada govorimo o zdravim zubima, prevencija igra ključnu ulogu. Redovito pranje zubi i upotreba konca za zube važni su za sprječavanje karijesa i drugih problema u ustima. 

Posjet stomatologu najmanje jednom godišnje može pomoći u otkrivanju i rješavanju problema prije nego što postanu ozbiljni. Međutim, ukoliko unatoč prevenciji osjetite bol ili nelagodu u usnoj šupljini, preporuča se što prije posjetiti stomatologa kako se problem ne bi zakomplicirao.

Zubni ispuni kao standardna usluga stomatologa

Jedan od najčešćih tretmana kod stomatologa kada je u pitanu liječenje zuba je postavljanje zubnih ispuna ili plomba. Kada zubni karijes napravi rupu u zubu, stomatolog uklanja oštećeno tkivo i puni rupu materijalom za punjenje kako bi zaustavio daljnje propadanje zuba. Materijali za punjenje mogu varirati od metalnih do kompozitnih smola, a odabir ovisi o veličini i lokaciji ispuna, kao i o estetskim preferencijama pacijenta. 

liječenje zuba zubnim ispunama
Nakon liječenja zuba zubnim ispunama važna je pravilna oralna higijena.

Kako bi se osiguralo dugoročno zdravlje, važno je pravilno održavati zubne ispune. Pravilna oralna higijena, uključujući četkanje i upotrebu konca za zube, može pomoći u sprječavanju daljnjeg propadanja zuba i pojave novih karijesa. Stomatolog može pregledati ispune tijekom redovitih pregleda i preporučiti zamjenu ispuna ako je to potrebno.

Liječenje korijena zuba

Endodontska terapija, poznata i kao terapija korijena zuba, koristi se za liječenje zuba koji su zahvaćeni:

  • Karijesom
  • Traumom 
  • Infekcijom
Kako stomatolog izvodi liječenje korijenskog kanala.

Terapija uključuje uklanjanje oštećenog tkiva i živaca iz korijenskog kanala zuba, a zatim se kanal puni materijalom za punjenje kako bi se spriječilo daljnje propadanje zuba.

Loading Facebook Comments ...