LED reflektori pružaju uštedu energije uz više svjetlosti

LED svjetla u kućanstvima su se počela upotrebljavati najprije iz praktičnih razloga. Jedna LED žarulja koristi 70 % manje električne energije od standardnih žarulja, a također imaju besprijekoran spektar svjetlosti. Uz to, životni vijek im je preko 10 godina. LED žarulje, za razliku od klasičnih žarulja, ne trebaju prigušnicu, a i ne treba čekati da počnu maksimalno osvjetljavati. 

Mnogo su izdržljivije na trenje, vibracije, udarce i oscilacije napona te pružaju izvrsnu kvalitetu svjetla. Kao šećer na kraju, ekološki su prihvatljivije. Sve se navedene prednosti odnose i na unutarnju i na vanjsku rasvjetu. Za unutarnju rasvjetu, prikladnije su LED žarulje, dok su za vanjsku prikladniji LED reflektori. 

Što su LED reflektori 

LED reflektori su standardna, moderna, rasvjetna tijela koja se koriste za osvjetljenje različitih vanjskih prostora, od okućnica, prilaza i vrtova pa sve do industrijskih postrojenja i sportskih terena. LED reflektori na tržištu postoje s različitim snagama, bojama svjetla te s ili bez senzora pokreta. Glavne karakteristike LED reflektora su:

  • Kvalitetno osvjetljenje 
  • Ušteda energije
  • Dugi vijek trajanja 
  • Sigurnost 
  • Jednostavna instalacija 

Bez obzira na to radi li se o modelu za osobne potrebe ili onom za osvjetljavanje velikih poslovnih prostora, većina trgovina nudi minimalno dvije godine garancije za svaku vrstu LED reflektora te garantiraju njihovu kvalitetu. 

Kako izabrati ovakvo rasvjetno tijelo

Postoje različite vrste LED reflektora ovisno o tome kolika im je snaga, u kojoj su boji te uključuju li senzor pokreta. Ono o čemu, prvotno, ovisi kupnja je kupujete li ga za osobne potrebe ili njime planirate osvjetljavati veliki prostor poput sportskih tereta. 

različite vrste LED reflektora
Postoje različite vrste LED reflektora ovisno o tome kolika im je snaga, u kojoj su boji te uključuju li senzor pokreta.

Prilikom kupnje za osobne potrebe treba voditi računa o tome koliko prostora imate za smjestiti LED reflektor te koliko vam je jako svjetlo potrebno. Model za osobnu upotrebu treba služiti svrsi, ali ne smije biti previše zasljepljujući. Prilikom kupnje treba razmisliti i o boji svjetla koje želite, kao i bazi samog rasvjetnog tijela.

LED rasvjeta sa senzorom pokreta 

Vanjska rasvjeta sa senzorom pokreta ima svoje višestruke prednosti, bilo da se radi o vanjskoj rasvjeti osobnog ili javnog prostora. Ukoliko se odlučite svoj vrt ili prilaz osvijetliti LED reflektorima, nije loše razmisliti o modelima sa senzorom pokreta. LED reflektor za senzorom pokreta palit će se samo kad u blizini registrira pokret te neće nepotrebno trošiti električnu energiju. Osim toga, vi se nećete morati boriti s traženjem prekidača te će vam ovakvi modeli značajno olakšati traženje ključeve (ili brave). 

Led reflektor sa senzorom na pokret

Dodatna prednost je sigurnost koju osigurava. Bilo da se radi o privatnom ili javnom prostoru, svjetla reflektora koja se naglo pale prepast će svakog neželjenog gosta te vama dati do znanja da je netko bio u blizini. 

Dodatne prednosti LED rasvjetnih tijela 

LED reflektori emitiraju mnogo manje topline nego klasične žarulje i žarulje sa žarnom niti. U slučaju korištenja ovog rasvjetnog tijela kao vanjske rasvjete, od te ćete činjenice manje koristi imati vi, a više ptičice koje se slučajno nađu u njegovoj blizini. 

 LED reflektori so potpuno sigurni
LED reflektori emitiraju mnogo manje topline nego klasične žarulje. U slučaju da ih koristite kao vanjske rasvjete, bilo da se radi o privatnom ili javnom prostoru, svjetla reflektora prepast će svakog neželjenog gosta te vama dati do znanja da je netko bio u blizini. 

LED rasvjeta je potpuno sigurna te ne proizvodi nikakva ultraljubičasta zračenja. Uz to, LED reflektor može svijetliti i do 100 000 sati. Također, radit će i pri niskim i pri visokim temperaturama, nema rizika od eksplozije te precizno usmjerava svjetlo. 

Cijena u trgovinama s rasvjetom 

Cijena LED rasvjete u bilo kakvom obliku viša je od cijene klasične rasvjete. Razlog tome je činjenica da je LED rasvjeta izrađena od elektroničkih komponentni zahvaljujući kojima pretvara energiju u svjetlost. 

Zapravo, LED rasvjeta može se smatrati električnim uređajem napravljenim da dugo traje, daje dobro svjetlo i da smanji račune za struju. Cijena takvog uređaja bit će nešto viša nego cijena klasične žarulje, ali dugoročno gledano, isplatit će se. 

Vanjska rasvjeta je također važna

Gore navedena rasvjetna tijela samo su jedan od oblika rasvjete na vanjskim prostorima. Vanjska rasvjeta, osim za osvjetljenje, može služiti za ukrašavanje vanjskih prostora te stvaranja određene atmosfere. Izborom modela sa svjetlom određene boje i topline, u svom vrtu ili na prilazu možete stvoriti ugodnu atmosferu te imati mjesto na koje se rado dolazite opustiti. 

Vanjska rasvjeta može služiti za stvaranje određene atmosfere.
Vanjska rasvjeta može služiti za ukrašavanje vanjskih prostora te stvaranja određene atmosfere.

Osim toga, vanjska rasvjeta može služiti i kao dodatna zaštita od neželjenih posjetitelja, ukoliko se pali uz pomoć senzora pokreta. Postoji mnogo vrsta vanjske rasvjete, ali LED reflektori su zasigurno najisplativiji i najviše ekološki prihvatljivi. Za sve ostale vrste provjerite što se nudi u trgovini s rasvjetnim tijelima u vašem gradu ili u nekoj od brojnih web trgovina.

Loading Facebook Comments ...