Lampe za različite prilike

Pojavom žarulja, te ostalih još novijih pronalazaka lampe su jednostavne izgubile smisao kada je osvjetljivanje prostora u pitanju… ili ipak ne? Danas vam donosimo zanimljivu priču o lampama koje mogu služiti za razne prilike i situacije!

Kancelarijski posao

Danas kada se svi bitni podaci drže na računalima malo tko se još bavi papirologijom u pravom smislu te riječi – hartijom na kojoj je nešto napisano. Ipak, štampani dokumenti su i dalje u upotrebi kao takvi pa hartija nije potpuno izumrla!

Tko se bavi kancelarijskim poslom kakav je računovođa zna da dosta dokumentacije koja treba biti pregledana ponekada ostavi radnika u kancelariji do sitnih sati, a tada je izvor svjetla s plafona izuzetno loš. Tu na scenu dolazi naša današnja tema – stolne lampe (http://www.volino.hr/rasvjeta/unutarnja-rasvjeta/stolne-lampe.html).

Spavaća soba

U ovakvim situacijama lampe koje držimo na stolu su od izuzetne koristi, no to nije jedino mjesto na kojem se koriste. Noćni ormarići pored kreveta su još jedna idealna lokacija za stolne lampe, samo u nešto drugačijem obliku. Ovakve lampe su obično napravljene više radi ukrasa i izgleda, a manje radi funkcionalnosti.

Naravno, i ove lampe se mogu koristiti kao izvor svjetlosti za čitanje, za kasnu večeru u krevetu i slične stvari, samo jednostavno nisu podjednako efektivne kao one namijenjene za kancelarije. Sada, na red dolazi i izbor dobre stolne lampe.

Evo na što paziti

Kada su lampe u pitanju postoji nekoliko trikova kojima vas trgovci pokušavaju na neki način i prevariti. Za početak više watti ne znači i više jačine svjetlosti. Svjetlost se mjeri u lumenima, te klasične sijalice nisu ni približno efikasne kao one koje koriste led tehnologiju.

Upravo iz ovog razloga savjetujemo vam da prilikom kupovine izaberete upravo led stolne lampe.Prednosti ovakvih lampi su osim pomenute manje potrošnje i efikasnost, kao i to što se ne griju. Ovo se odnosilo na sve vrste stolnih lampi, a sada nešto za kancelarijske.

Obratite pažnju na to koliku savitljivost ima samo postolje lampe i kako ga sve možete podešavati. U globalu kada sagledate najbolje je da dobro pogledate i proučite te kupite ono što odgovara vašim željama i potrebama, a lijepo se uklapa u enterijer ostatka prostorije.

Loading Facebook Comments ...