L-arginin ima blagotvoran učinak na organizam

L-arginin potreban je tijelu za poboljšanje fizičkih sposobnosti. Po svojoj strukturi spada u aminokiseline. Dobiva se iz hrane, a najviše ga ima u mliječnim proizvodima, mesu, ribi, orasima, itd. Osim iz hrane, može se uzimati i kao suplement koji je dostupan u obliku kapsula, tableta ili praha. Preporuka je ne uzimati više od dva puta dnevno po 1500 mg L-arginina. Na taj način ćete unijeti dovoljnu količinu koja je potrebna da se aktiviraju sve njegove pozitivne funkcije koje ima na organizam.

Djelovanje na organizam

L-arginin vrlo je cijenjeni suplement među vježbačima u teretani. Zaslužan je za povećanje razine dušikovog oksida u krvi. To za posljedicu ima širenje krvnih žila, čime se povećava dotok krvi i kisika u žile. Zbog toga organizam postaje izdržljiviji pa vježbači mogu duže i intezivnije vježbati zbog čega će prije dođi do povećanja rasta mišića.

L-arginin se često reklamira i kao seksualno pomagalo. Naime, zbog većeg dotoka krvi u penis za što je on zaslužan, pomaže u zadržavanju erekcije. Rezultati raznih neovisnih istraživanja su to i potvrdili.

l-arginin-3

Starije osobe svakako bi trebale razmisliti o redovitom uzimanju ovog suplementa. Naime, on pomaže u očuvanju mišićne mase koju je inače starijim osobama teško održavati. Također, smanjuje i razinu kolesterola i snižava krvni tlak što su česti zdravstveni problemi kod osoba starije životne dobi. L-arginin će pomoći i prilikom bržeg zacjeljivanja rana.

Mogući štetni učinci

Iako se posvuda mogu pronaći pozitivne stvari napisane o blagotvornim učincima koje L-arginin ima na naš organizam, treba biti oprezan s količinama koje se uzimaju. L-arginin povećava hormon rasta što ima odličan učinak na mišiće. No, uzimanje puno većih količina od preporučene može dovesti i do neželjenih posljedica, odnosno može stimulirati rast tumora. Istraživanja su se provodila na životinjama, ali rezultati nisu uvijek bili isti. Neki put su veće količine L-arginina povećale rast tumora, ali u nekim slučajevima nije došlo do tog povećanja. Kako biste bili sigurni, uzimajte L-arginin samo unutar preporučenih doza.

l-arginin-2

Ne preporuča se niti uzimanje L-arginina u slučaju da imate herpes jer se može dogoditi da će on stimulirati razmnožavanje virusa. Također, imate li problema s bubrezima ili jetrom, prije nego krenete konzumirati L-arginin konzultirajte se s liječnikom.

Loading Facebook Comments ...