Košnja trave je neophodna da stvorite vlastitu zelenu oazu

Košnja trave je jedan od najbitnijih faktora koji utječe na kvalitetu i ljepotu travnatih površina pa je bitno znati neke činjenice o njoj, naučiti kako pravilno kositi i kada to činiti. Treba poznavati i načine i vrste sjetve trave, pribor za održavanje travnatih površina, a ponešto o svemu tome možete naučiti iz ovog teksta.

Budite u toku s vremenskim dobima i uvjetima za košnju

Ako ste posadili travu i napokon uživate u njenom zelenilu jer je narasla barem 5-6 centimetara, košnja trave je neophodna.  Bitno je da ju ne posite odmah na najnižu visinu, kako bi trava bila:

  • lijepa
  • gusta
  • rasla pravilno

Ovo donekle ovisi i o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima no to ćete brzo naučiti prepoznati.

Sijanje trave
Sijanje je najlakše napraviti bacanjem sjemena na tlo

Postepeno košenje trave

Umjesto jedne košnje na željenu visinu trebalo bi postepeno snižavati visinu košnje dok se ne postigne idealna visina koja je u većini slučajeva 3 centimetra. Neke travnjake je potrebno kositi češće, a neke rjeđe, ovisno o namjeni. U većini slučajeva je dovoljna košnja trave jedanput tjedno (osim ako imate golf-teren, tada morate kositi svaki dan).

Pravilno sijanje trave

Sijanje je najlakše napraviti bacanjem sjemena na tlo koje nakon toga treba grabljati pa će se na taj način sjeme unijeti u tlo i mjestimično pokriti zemljom. Tlo se tada treba izravnati valjanjem jer će ono pomoći sjemenu da dođe u dodir s vodom i naposljetku proklije.

Ispravno sijanje trave pretvorit će vašu površinu u prekrasan travnjak u kojem ćete uživati i ponositi se njime. Ako zatrebate pomoć ili savjet u vezi vašeg travnjaka slobodno nam se obratite – naši stručnjaci su tu za vas.

Loading Facebook Comments ...