Kome je namijenjen VPS server

Svi koji trebaju postaviti web stranice na internet, morali bi ugovoriti uslugu hostinga, odnosno njihovog smještaja na server. Dostupne su razne vrste i svatko treba odlučiti koja mu opcija najviše odgovara. Za one koji traže najjeftinije rješenje, dostupan je dijeljeni hosting web stranica koji nema previše mogućnosti i ima određene nedostatke. Za one koji traže ultimativno rješenje, nudi se zakup cijelog servera koji omogućuje najviši stupanj prilagodbe.

Kao neko srednje i optimalno rješenje za mnoge tu je VPS server koji pruža odlične mogućnosti po prihvatljivoj cijeni. U nastavku saznajte više o ovoj vrsti.

Što znači VPS server

Ako niste upoznati sa smještajem web stranica, valja reći da je VPS server zapravo njihov smještaj na virtualnom dijelu nekog servera. VPS je zapravo kratica za Virtual Private Server pa se iz toga da zaključiti da dobivate virtualni privatni server. Ipak, ovdje nije riječ o zakupu cijelog servera, već samo jednog virtualnog dijela na njemu. 

VPS server je smještaj web stranica
VPS server zapravo je smještaj web stranica na virtualnom dijelu nekog servera.

Ipak, to je njegova glavna prednost i razlog zašto je VPS server mnogima najbolja opcija pri ugovaranju ovakvih usluga.

Prednost virtualnog mjesta na serveru

A koje su glavne prednosti dobivanja virtualnog mjesta na nekom serveru? Između ostalog:

  • Mogućnost podešavanja raznih postavki koje vrijede na tom vašem virtualnom mjestu
  • Mogućnost instalacije raznih potrebnih programa
  • Mogućnost korištenja posebnih sučelja za administriranje tim vlastitim dijelom

Ove mogućnosti razlikuju VPS server od primjerice dijeljenog web hostinga jer tamo ne dobivate ništa od toga. A oni koji imaju neke poslovne web stranice će itekako znati iskoristiti ove mogućnosti na najbolji mogući način.

Jednostavno administriranje web mjesta uz cPanel

Kada ugovorite VPS server putem neke tvrtke, bilo da je riječ o domaćoj ili stranoj, dobit ćete određenu platformu ili sučelje putem kojeg ćete administrirati tim svojim dijelom. Iako postoje razna prilagođena sučelja za te radnje, kao najbolje se pokazalo cPanel sučelje koji nudi brojne pogodnosti. No, ono zbog čega je cPanel sučelje najpoznatije za upravljanje VPS serverom je njegova jednostavnost.

Što je VPS server odnosno virtualni privatni server?

Naime, ako poznajete rad na računalima, vrlo brzo ćete se naviknuti i na rad s ovim sučeljem budući da je riječ o grafičkom sučelju i većinu stvari možete obaviti jednostavno u par klikova mišem. Čak i ako negdje zapnete i ne znate nešto obaviti, uvijek se možete javiti tvrtki putem koje ste ugovorili uslugu i zatražiti pomoć.

Loading Facebook Comments ...