Brzo i lako uočavanje lovine uz noćne ciljnike

Svaki strastveni lovac zna da je za noćni lov iznimno važna mogućnost brzog i jednostavnog uočavanja udaljene lovine. Samim time su i noćni ciljnici ključan dio opreme svakog lovca. Upravo zbog toga i uslijed razvoja moderne tehnologije i oprema za lov doživljava svoju ekspanziju i razvoj. Tako postaje neizostavan suputnik svakog lovca, a prije svega mu pomaže u uočavanju lovine i njezinom uspješnom lovu.

Cijena nove lovačke tehnologije

Ukoliko razmišljate da si olakšate lov noću, onda su noćni ciljnici svakako odlična kupnja. Prije njihove kupnje, dobro je znati nekoliko važnih informacija poput:

  • Oni najnoviji i tehnološki najnapredniji modeli imaju visoke cijene
  • Nisu svim lovcima potrebni noćni ciljnici visokog cjenovnog ranga (posebno početnicima ili lovcima koji ne love u vremenu niske vidljivosti)
  • Raspitajte se o rabljenim modelima (većinom se radi o izvrsnim i malo korištenim modelima po pristupačnoj cijeni jer ih većina ljudi kupi i na kraju shvati da im ne trebaju)

Svrha noćnih ciljnika

Osim činjenice da pomažu u uočavanju lovine tijekom noći, mnogi uopće nisu upoznati s tim za što noćni ciljnici zaista služe. Naime, to su uređaji koji pojačavaju količinu ambijentalne svjetlosti i na taj način lovcu pomaže da on lakše i brže uoči svoju lovinu. 

Noćni ciljnici
Kvalitetni noćni ciljnici dostupni su u različitim cjenovnim razredima

Osim toga, prednost noćnih ciljnika je i u tome što je izvor njihove svjetlosti infracrveno svjetlo koje nije vidljivo ni ljudskom pa tako ni životinjskom oku, što uvelike pomaže u lovu.

Postavljanje na oružje

Suprotno brojnim mišljenjima, postavljanje noćnih ciljnika nije uopće komplicirano. Oni se se vrlo brzo, lako i jednostavno postavljaju na željeno oružje, najčešće pušku. Na taj način lovcu povećavaju intenzitet svjetlosti koja se nalazi oko njega. Razlog njihova postavljanja na oružje je taj što bolja refleksija svjetla od mete daje svjetliju i jasniju sliku lovine lovcu.

Video: Noćni ciljnic – Night Pearl NP-22

Tradicionalni ili moderni dodaci za lov

Razlika između tradicionalnih i modernih noćnih ciljnika je u tome što oni tradicionalni i starije generacije za pojačavanje svjetlosti koriste senzor svjetla i fosforni ekran u koji svjetlost ulazi u obliku fotona. Od tamo ide u ciljnik i na ekran za prepoznavanje lovine na kojem se pretvara u elektrone. 

Dobiveni elektroni se umnažaju i vraćaju na fosforni ekran koji prikazuje konačnu sliku lovine. S druge pak strane moderni noćni ciljnici kao izvor koriste infracrveno svjetlo umjesto prirodnog svjetla i na taj način na ekranu pokazuju sliku lovine.

Stare gradske karte

Unesite dašak povijesti u svoj dom

Stare gradske karte često su neiscrpno vrelo informacija o razvoju gradova kroz vremena. Njihova povijesna vrijednost pomaže nam razumjeti kako su se gradovi širili, mijenjali i prilagođavali novim izazovima. Promatranjem tih karata, možemo uočiti stara naselja, utvrde, iščezle zidine i prostrane moderne avenije koje zamjenjuju nekadašnje uske uličice.

Loading Facebook Comments ...