Amortizeri su zaslužni za udobnost tijekom vožnje

Uloga amortizera automobila

Automobilski amortizeri igraju značajnu ulogu njegove funkcionalnosti, a zadatak im je:

  • ublažiti vibracije automobila
  • smanjiti udarce prilikom vožnje po neravninama i rupama
  • osigurati kontakt guma s kolnikom u svakom trenutku

Bez njih bi vožnja bila nesigurna i neudobna, te već na prve znakove problema potrebno je zamijeniti dotrajao amortizer. 

Princip rada auto amortizera

Princip rada amortizera razlikuje se ovisno o vrsti, no u većini modernih automobila nalaze se plinski amortizeri za automobil ili uljni. Glavni dio amortizera je nepomičan i ispunjen uljem ili plinom, a gornji nosač, šipka i klip se kreću kroz njega. Ispun je zadužen da pruža otpor i amortizaciju tijekom stiskanja. 

Jeftini amortizeri nisu dobra opcija

Zbog nedostatka novaca i želje za uštedom, jeftini amortizeri za auto su primamljivi mnogim ljudima. Veoma je bitno da znate da cijena diktira kvalitetu i u slučaju odabira najjeftinijeg zamjenskog dijela veoma je lako moguće da udobnost prilikom vožnje neće biti na jednakom nivou kao i prije.

Amortizeri
Jeftini amortizeri nisu dobra opcija

Ovjes i pogon automobila

Usko povezani s ublaživačima udaraca su ovjes i pogon auta. Oni su također zaslužni za udobnost i sigurnost vožnje te preuzimanje sila i vibracija. Kako bi vožnja auta bila udobna i ugodna, neophodno je da su ovjes i pogon ispravni. Na njihovu ispravnost i centriranost utječu rupe, penjanje na trotoar ili udarci automobila, a probleme s njima možete prepoznati kod nepravilno centriranog volana ili neravnomjernog trošenja guma.

Preporučuje se jednom godišnje balansirati geometriju ovjesa vozila, a pogon je zaslužan za vozne performanse. Najbolji i najsigurniji pogon automobila je 4×4, koji ima raspored sile ubrzanja na sva četiri kotača. Ovjes i pogon vozila razlikuje se od modela do modela, a skuplji automobili imaju znatno bolji. Sve to utječe na vozne performanse i udobnost prilikom vožnje.

Loading Facebook Comments ...