Adventski vijenci kao simbol Adventa

Razdoblje Adventa ili došašća traje četiri tjedna prije Božića. To razdoblje danas je postalo gotovo nezamislivo bez da negdje u domu imamo adventski vijenac. Dolaze u raznim oblicima, a najlakše ga je prepoznati po četiri svijeće, od kojih se po jedna pali svake nedjelje do Božića. Postali su toliko popularni da danas gotovo da postoji natjecanje tko će napraviti ljepši pa se u trgovinama mogu pronaći stvarno zanimljivi primjerci. 

No, iako ga gotovo svi žele imati u to vrijeme, mnogi ne znaju kakva simbolika stoji iza njega niti kako je do svega došlo. Pa u nastavku pročitajte više o tome.

Danas se u trgovinama mogu kupiti klasični adventski vijenci, koji su ispleteni od zimzelenih grančica.

Prvi adventski vijenci

Krenimo malo na putovanje u povijest. Prvi adventski vijenci se u literaturama spominju 1838.g. U jednom domu za siromašnu djecu u Hamburugu, mladi pastor J.H. Wichem je skupio siromašnu djecu koja su živjela na ulici i ponudio im da žive u tom domu. Sve to je opisao u svom dnevniku gdje je između ostalog i napisao kako je odlučio svojim štićenicima razdoblje Adventa učiniti ljepšim pa se dosjetio sljedeće ideje. Počevši od prvog dana prosinca, svaki dan su na veliki drveni vijenac stavljali jednu svijeću koju bi zapalili pa bi do Božića na tom vijencu bile zapaljene sve 24 svijeće.

Tijekom narednih godina se taj drveni vijenac zamijenio s onim od zimzelenog granja, a krajem 19. stoljeća su se počele koristiti samo 4 svijeće od kojih bi se svaka palila za jednu nedjelju došašća i taj običaj je ostao do danas. 

Četiri adventska tjedna

Adventski vijenci koji se danas mogu pronaći u brojnim domovima pred Božić prepuni su raznih ukrasa. Posjeduju 4 svijeće od kojih se svaka pali za jedan tjedan došašća. Mnogi to rade bez da znaju da svaki tjedan zapravo predstavlja nešto posebno. Adventski vijenci i paljenje svijeća za svaki tjedan tako predstavljaju sljedeće:

  • 1. tjedan – nada i vjera
  • 2. tjedan – mir
  • 3. tjedan – ljubav
  • 4. tjedan – radost

Uživajte u čarima došašća

Danas se u trgovinama mogu kupiti klasični adventski vijenci, koji su ispleteni od zimzelenih grančica. No, kao i kod raznih drugih stvari, trendovi se mijenjaju pa su danas često popularniji moderniji adventski vijenci. Oni su sastavljeni od raznih komponenti, od svijeća raznih oblika i boja te izgledaju kao mala umjetnička djela.

Bez obzira za koji se odlučili, bitno je da uz njih uživate u čarima došašća te da cijela obitelj bude na okupu i zajedno proslavi Božić

Loading Facebook Comments ...