Čuvanje automobila od vanjskih utjecaja

Kiša, vlaga, hladnoća, prevelike temperature, sunce i svi ostali vanjski utjecaji mogu oštetiti vaš automobil na brojne načine. Ipak, postoje mnogi načini da se vaš auto zaštiti od svega ovoga – kupovina kvalitetne opreme i dijelova za automobil.

Prilikom ovakvih kupovina ono što mnogi ljudi preskaču, a nikako ne bi smjeli, jesu blatobrani. Tijekom dana kada je kiša učestala, što kod nas nekada zna biti od trećine pa sve do polovine godine, blatobrani su ti koji su prvi na udaru, pa je potrebno da budu kvalitetni. Kvaliteta blatobrana se ogleda u mnogim karakteristikama, a o tome ćemo pisati u nastavku.

Vrijeme za zamjenu

Ako niste sigurni da li je blatobranima na vašem automobilu došao kraj, najbolje je da se posavjetujete s vašim automehaničarom. On može izvršiti kompletnu inspekciju i doznati da li je potrebna zamjena ovog dijela vašeg automobila.

Iako smo rekli da su blatobrani prvi na udaru kod kišnih dana, oni se zapravo većinom oštećuju i troše tijekom dugih vožnji po makadamima, gdje kamenčići lagano udaraju o blatobrane te ih tako polagano troše. Ono što već vjerojatno i sami znate jeste da tijekom zimskog dijela godine sol koja se baca po putu može ostaviti značajan efekt na vaše blatobrane, naročito ako su aluminijski.

Vrste blatobrana

Namjerno smo završili na onom aluminijski, zato što postoje dvije vrste blatobrana, a to su plastični i već spomenuti aluminijski. Blatobrani vašeg automobila, se određuju još u samoj fabrici, točnije u papirologiji i dizajnu automobila. Malo je modela koji dolaze i s jednom i s drugom vrstom blatobrana pa tako ako preferirate jednu vrstu, znajte da vaš automobil samo jednu i podržava, najvjerojatnije.

Kao što smo rekli aluminij je znatno podložniji koroziji i kamenčićima koji izazivaju oštećenja, no i plastika ima svoje mane. Plastični blatobrani mogu biti oštećeni na različite načine, počevši upotrebom fizičke sile, pa do nezgoda gdje su znatno podložniji i veća je šansa da dođe do oštećenja nego kod onih drugih.

Uloga za kraj

Iako se obično uloga nekog dijela automobila piše na početku, s blatobranima smo to danas uradili malo drugačije. Njihova uloga je višestruka, ali dvije glavne uloge su: čuvanje vašeg automobila od oštećenja i čuvanje ostalih sudionika u saobraćaju od mlaza vode koji vaš automobil može izazvati kada prođe kroz baru na putu. Sada kada znate koliko su blatobrani bitni, krajnje je vrijeme da izvršite kontrolu vaših!

0
Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404