Hrkanje je prošlost: Ovih 5 lakih trikova utišavaju naporni zvuk

Ako mislite da je hrkanje samo iritantno i neugodno, varate se. Osim što može biti sramotno ako ste hrkač i iritantno ako cijelu noć morate slušati partnera kako hrče, također može biti jako opasno. Nekada je simptom veoma ozbiljnog poremećaja – opstruktivne apneje tijekom spavanja! Ako nije zdravstveni problem, može biti uzrokovano lošim načinom života: gojaznošću, pušenjem, unosom alkohola i sl.Što god da je razlog ovog iritantnog zvuka, morate nešto poduzeti i riješiti ga se na vrijeme!
Za početak, isprobajte neki od ovih 5 lakih trikova:
1. Promijenite jastuk
Do hrkanja može doći kada se tkiva u zadnjem dijelu usta i grla opuste, smanjujući protok zraka dok spavate. Spavanje na odgovarajućem jastuku može pomoći. Jastuci utječu na kvalitetu sna, pa spavanje na lošem jastuku može pogoršati stanje djelomično blokirajući protok zraka.
2. Promijenite položaj spavanja
Spavanje na leđima utječe da se mišići grla opuste. Tada zrak uzrokuje vibriranje gornjeg mekog nepca i tako se proizvodi zvuk hrkanja. Spavanje na boku može pomoći da spriječite opuštanje mišića i smanjite rizik od hrkanja, a teniska loptica na stražnjem dijelu pidžame će vas spriječiti da spavate na leđima.
3. Izbjegavajte mlijeko
Mlijeko i mliječni proizvodi ne trebaju se konzumirati u poslijepodnevnim satima, pogotovu prije spavanja. Oni djeluju na sluznicu i potiču stvaranje više sluzi koja može blokirati dišne kanale i utjecati na to da hrčete tijekom noći.
4. Uzmite med prije spavanja
Žličica meda prije spavanja vrlo je zdrava za vaše grlo i sluznicu te ujedno može pomoći pri problemima s disanjem, kašljem, ali i smanjiti hrkanje. Med može da smanji i otjecanje grla koje tijekom noći uzrokuje da proizvodite taj grubi zvuk u spavaćoj sobi.
5. Pjevajte
Stručnjaci tvrde da pjevanje pomaže u oslobađanju od ove ružne pojave jer jača mišiće u gornjem dijelu grla koji sprječavaju blokadu dišnih putova. Čak i dugo i glasno izgovaranje samoglasnika (A, E, I, O, U), svakog dana u trajanju od dva do tri minuta može pomoći da noću ne hrčete.
Čak 75 posto ljudi pati od hrkanja ili bar otežanog disanja tijekom sna što dovodi do nekvalitetnog spavanja. Jedna od posljedica je neispavanost. Hrkač i njegov partner teško dobivaju kvalitetan san, što rezultira umorom, iscrpljenošću i dekoncentracijom tijekom dana. Sve to utječe na kvalitetu života, poslovni i ljubavni život.

Uz sve to, hrkači imaju veće šanse da dožive prometnu nezgodu ili da dobiju otkaz na poslu. Teže posljedice lošeg i nekvalitetnog sna koji traje više od 2 tjedna su visok krvni tlak, srčana oboljenja i moždani udar.

Loading Facebook Comments ...