Čemu služi alternator u automobilu?

Sustav električnog dijela automobila sastoji se od akumulatora i generatora koji strujom puni sve ostale dijelove automobila, a taj generator se naziva alternator. Kada motor automobila ne radi, tada električnu energija automobilu dolazi iz akumulatora, no kada motor radi tada pokreće generator koji opskrbljuje ostale dijelove automobila. Većina današnjih automobila ima generator izmjenične struje koji se naziva alternator i njegova zadaća je proizvodnja električne energije okretanjem rotora.

Kako radi alternator?

Alternator ima namote koji stvaraju struju na statoru. On funkcionira slično kao i dinamo, no razlika je što ga pokreće motor koji mu pruža dovoljni broj okretaja za rad. Alternator pruža svim električnim dijelovima automobila dovoljno struje za rad, te da puni akumulator tijekom rada automobila. Ova dva elementa međusobno rade u sustavu i nadopunjuju se. Primjerice, ako je motor ugašen, tada baterija ili akumulator daju struju svjetlima, radiju, brisačima i slično. Budući da se akumulator s vremenom prazni, ako držite motor ugašen, a radio svira i svijetla rade nakon nekog vremena on će se isprazniti i neće imati dovoljno energije u sebi da upali automobil i da ostali elementi rade. Stoga, kada je motor upaljen akumulator se preko alternatora puni, koji u isto vrijeme mijenja akumulator i proizvodi struju za sve električne elemente.

Kako prepoznati kvar na alternatoru?

Kao i svaki drugi dio automobila, tako je i alternator podložan kvarovima, a da bi automobil funkcionirao pravilno neophodno je da on radi kako treba. Upravo radi toga, potrebno je na vrijeme prepoznati neki kvar na alternatoru i popraviti ga. Najočitiji signal da alternator ne radi kako treba je crvena lampica na kontrolnoj ploči automobila koja će se upaliti. Ako se upali tijekom vožnje, veoma je bitno da što prije reagirate, kako se na automobilu ne bi stvorio još koji kvar i povećao štetu. Kada se desi kvar na alternatoru, tada se električna energija automobila isporučuje putem akumulatora, no samo određeno vrijeme koliko on ima kapacitet.

Najčešći kvarovi alternatora

Jedan od najčešćih kvarova je remen za pokretanje alternatora, to jest remen koji spaja alternator s motorom. Ukoliko taj remen pukne, tada alternator više ne može proizvoditi energiju, jer gubi okretni moment. Dizelski motori mogu imati drugi zupčasti ili klinasti remen koji pokreće vodene pumpe, te može nastaviti vožnju, no ako se vodena pumpa pokreće s jednim remenom, tada morate zaustaviti automobil u slučaju da kontrolna ploča pokazuje da je alternator u kvaru. Ukoliko nastavite vožnju riskirate moguće kvarove na motoru, poput pregrijavanja zbog nemogućnosti rada vodene pumpe.

Moguće je da je alternator u kvaru čak i ukoliko se lampica na kontrolnoj ploči ne pali. Za to može biti razlog i pregorena ili neispravna lampica, a neki drugi razlozi kvara alternatora mogu biti prejako punjenje akumulatora i izbacivanje kiseline iz njega. Glavni uzrok za to je neispravan regulator napona, kvar reglera ili istrošenost njegovih četkica.

LED svjetla za auto

Kada se je LED tehnologija pojavila donijela je velike promjene u rasvjeti u svim poljima. Kao i u rasvjeti prostora, tako se je kvaliteta prepoznala i u automobilskoj industriji. LED svjetla za auto svoju popularnost doživjela su unazad nekoliko godina i postala su standard za automobilska svjetla. Cijena LED svjetla za auto je veoma isplativa, a pružaju vrhunsku kvalitetu osvjetljenja, te dugotrajnost. Neke LED žarulje osiguravaju rad od čak 50 tisuća sati, te na njih za razliku od halogenih svjetla ne utječe paljenje i gašenje. Osim toga, neka LED svjetla za auto imaju u sebi i mini ventilator koji ih hladi i štiti od mogućeg pregorijevanja.

Glavna prednost LED svjetla u odnosu na stare halogene sijalice je to što pružaju bolje osvjetljenje od starih halogenih sijalica. Naime, LED svjetla za auto ne gube na kvaliteti osvjetljenja u lošim vremenskim uvjetima, jer imaju funkcionalan snop svjetlosti. Također, brže se pale i postižu bolje i brže maksimalno osvjetljenje. LED tehnologija unijela je velike promjene i poboljšala kvalitetu rasvjete na cesti, te zasluženo postaje glavni oblik rasvjete u automobilskoj industriji. Novi automobili više ne podržavaju stare halogene sijalice, te kako svijet napreduje u svim poljima, ni automobilska industrija ne kasni s napretkom. Kupnjom LED svjetla za auto online možete uštedjeti, no budite oprezni i prije kupnje saznajte koji model sijalice vam je potreban.

Loading Facebook Comments ...