Vaze mogu biti i samo dekorativni element

Cvijeće je dekorativni element koji mnogi koriste u unutarnjim i vanjskim prostorima. Također, neki više vole živo cvijeće, dok će se neki zadovoljiti i s onim umjetnim, koje u nekim slučajevima izgleda gotovo kao živo cvijeće. A umjetno cvijeće se danas može kupiti u raznim trgovinama i mnogi tako često neplanirano kupe nešto od umjetnog cvijeća kad nalete na njega. Često se tu radi o nekim manjih grančicama i slično, a najčešće ih onda postave u vaze. Vaze spadaju u predmete koje danas veliki broj ljudi ima kod kuće.

Vaze kao funkcionalni element

Vaze mogu biti klasični funkcionalni element, odnosno mogu služiti za smještaj cvijeća, biljaka ili nećeg trećeg. U tom slučaju, mnogi ne razmišljaju previše o izgledu same vaze, već ju koriste isključivo kako bi u nju stavili biljku, cvijet ili nešto slično. Primjerice, kada neplanirano kupe tako nešto, nerijetko će pretražiti stan ili kuću, naći neku vazu i iskoristiti je kao funkcionalno rješenje. No, vaze same po sebi mogu biti i isključivo dekorativni element. Ono što su recimo naušnice ili ogrlice za ljude, vaze su za našu kuču. 🙂

Vaze kao dekorativni element

Mnoge će pomisao na vaze odmah asocirati na cvijeće, biljke ili nešto slično. To i ne čudi, jer je to i prvobitna namjena vaza. No, zbog velike raznolikosti današnjih modela vaza, vaze sve češće postaju isključivo dekorativni element koji mnogi uopće ne koriste za smještaj cvijeća. To znači da jednostavno kupe vazu koja im je zapela za oko i postave je negdje u svom domu kao dekorativni element. Najčešće je riječ o vazama koje su oslikane na neki zanimljiv način i koje na prvi pogled možda niti ne izgledaju kao vaze. Neki tako uopće neće shvatiti da je riječ o vazi, već će misliti da se radi o nekom zanimljivom umjetničkom djelu. Jer neke vaze stvarno tako i izgledaju.

Oni s nešto više umjetničkog talenta, često izrađuju i svoje unikatne vaze. To znači da uzimaju neke jednobojne, klasične vaze i onda ih raznim tehnikama oslikavaju i pretvaraju ih u mala umjetnička djela. Neki idu i korak dalje pa koriste i razne druge predmete koji mogu poslužiti kao vaza, primjerice neke stare boce, te ih svojim umjetničkim talentom pretvaraju u prekrasne vaze.

0
Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404