Glukomanan će vam smanjiti apetit

Glukomaman je biljno vlakno. Dobiva se iz biljke Amorphophallus konjac koja raste u Aziji. Tamo se u lokalnoj medicini koristi već nekoliko stoljeća. Ova biljka svrstana je u kategoriju hrane i mnogi je konzumiraju kao hranu, dok se u nekom regijama koristi za proizvodnju dodataka prehrani. Glukoman se najčešće reklamira kao odlično sredstvo za mršavljenje jer pomaže u smanjivanju apetita. No, za razliku od mnogih drugih proizvoda koji se reklamiraju na sličan način, glukoman je dobio odobrenje od agencija EFSA(Europska agencija za sigurnost hrane) da se može reklamirati kao zdravstveno sredstvo za pomoć pri mršavljenju. Zbog toga možete biti sigurni u njegovu učinkovitost.

Prednosti korištenja glukomanana i djelovanje

Glukomanan, kao što je navedeno, pomaže pri mršavljenju i regulaciju tjelesne težine. On se izdvaja iz biljke konjac te se u obliku biljnog vlakna lako otapa u vodi. Vrlo je viskozan pa kada dođe u probavni sustav, pomaže u smanjenju pokretljivosti tankog crijeva i pražnjenja želuca. To za posljedicu ima smanjenje inzulinskih reakcija zbog kojih se javlja želja za slatkim.
Osim pomoći pri mršavljenju i regulaciji tjelesne težine, poznati su još neki pozitivni učinci uzimanja glukomanana. Jedno od njih je i regulacija razine kolesterola. Analizom je utvrđeno kako konzumacija glukomanana može sniziti loš kolesterol LDL, kao i ukupni kolesterol, a istovremeno nema utjecaja na razine dobrog kolesterola HDL.
Od ostalih pozitivnih učinaka, primijećeno je i da može pomoći pri ublažavanju zatvora kao i pomoći pri reumatoidnom artritisu. Postoje i pokazetelji da pomaže i pri dijabetesu, ali to nije znanstveno potvrđeno.

Glukomanan

Dostupnost i doziranje

Glukomanan se na tržištu može pronaći u obliku praha i kapsula. Za optimalne rezultate, preporuka je uzimati 1 gram tri puta dnevno, uz što više vode, prije jela. Naime, u dodiru s vodom glukomanan nabubri te će u takvom većem obliku zauzeti mjesto u želucu. Već nekoliko minuta nakon što ga popijete, trebali biste imati osjećaj sitosti. Na taj način ćete u organizam unositi manje hrane jer vas organizam to neće tražiti, a istovremeno nećete niti osjećati glad.
Budući da glukomanan spada u vlakna, preporuka je da se pridržavate preporučenih doza. Na svakom pakiranju proizvoda dobro pročitajte deklaraciju o korištenju. U suprotnom, možda ćete imati određene nuspojave, poput probavnih smetnji, boli u trbuhu, nadutosti i sl.

 

0
Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404