10+ načina kako prestati pušiti

Ne znate kako da prestanete pušiti? Isprobajte jedan od ovih 10+ načina kako prestati pušiti i već danas započnite vaš zdraviji i sretniji život. Nije teško biti nepušač!

 1. Napravite iskrenu listu stvari koje volite kod pušenja

Povucite liniju po sredini papira i na jednoj strani navedite sve razloge zašto volite pušiti. Na drugu stranu napišite negativne strane – zdravstvene posljedice, smrad, obitelj, posao i ostalo. Povremeno pregledajte ovu listu i pravite promjene. Kada negativne stvari prevagnu nad pozitivnim, spremni ste da ostavite cigarete.

 1. Zatim napravite još jednu listu zašto prestanak neće biti lak

Budite detaljni, čak i ako će lista biti dugačka i obeshrabrujuća. Pored svakog navoda napišite i po jednu opciju kako premašiti ovaj izazov. Na primjer, jedna stavka će vam biti „Pušenje mi pomaže da se izborim sa stresom“, pored toga napišite „Umjesto cigarete otiđite u 10-minutnu šetnju“.

 1. Odredite točan datum

Odredite točan datum i neka vam to bude kao „ugovor“ – s vašim potpisom i potpisom svjedoka.

 1. Prestanite kupovati šteke cigareta

Umjesto toga, kupujte po jedno pakiranje i trudite se da ne nosite uvijek uz sebe sve cigarete. Kada želite zapaliti nećete imati cigarete u tom trenutku. Vremenom ćete se navići na manji broj cigareta.

 1. Napravite popis kada najviše pušite i kako prestati pušiti

Pratite ovo tjedan dana prije datuma kad počinjete s pretankom pušenja. Neka lista bude detaljna – sve situacije u kojima pušite i kada je žudnja za cigaretama najjača.

 

 1. Napravite listu stvari koje ćete raditi kada vas „napadne“ žudnja

Neki od prijedloga su: šetati, popiti čašu vode, igrati se sa psom, očistiti ormar, imati seks s partnerom, očistiti lice, popiti šalicu čaja, vježbati, odspavati itd. Mogućnosti su bezbrojne. Listu nosite sa sobom i kada vas „napadne“ žudnja pronađite ono što vam u tom trenutku najviše odgovara.

 1. Prestanite kada ste u dobrom raspoloženju

Studije pokazuju da je manje vjerojatno da ćete uspješno baciti cigarete ako prestanete pušiti kada ste depresivni ili pod velikim stresom.

 1. Novac koji štedite ne kupujući cigarete stavljajte u jednu posudu

Ako želite vidjeti koliko ste trošili na cigarete ovo je najbolji način. Ostavljajte novac i uskoro ćete imati dovoljno da si priuštite jedno egzotično putovanje!

 1. Prijeđite na kavu bez kofeina dok ne budete „čisti“ 2 mjeseca

Previše kofeina može otežati proces prestanka pušenja jer izaziva nervozu i tjeskobu.  

 1. Pronađite ukusnu zdravu grickalicu

Imajte jednu ukusnu zdravu grickalicu uvijek pri ruci. To mogu biti suncokretove sjemenke, lizalica bez šećera, žvaka bez šećera, mrkva i slično… Kada vam se puši uzmite grickalicu i tako ćete koristiti ruke i usta kada vas „napadne“ želja i nećete posezati za cigaretama.

 1. Umjesto pauze za pušenje na poslu igrajte karte

Otprilike traje isto vremena, ali je mnogo zabavnije i naravno zdravije od pušenja. Ako vaša tvrtka zabranjuje igranje, pronađite drugu aktivnost: obavite telefonski poziv, pojedite neku voćku i slično.

 1. Ako odustanete, samo počnite opet ispočetka

Ne znači da niste uspjeli, već da vam je malo teže. Čak i ako ste ranije pokušavali prestati, ne znači da nećete uspjeti ovaj put.

 

0
Loading Facebook Comments ...
Wordpress website enhanced by true google 404